Presedintele Traian Basescu va avea discutii cu Guvernul, in urmatoare zile, pentru a vedea ce solutii se poti gasi pentru eliberarea a 1,5 milioane de euro, din banii imprumutati, pentru investitii, a declarat seful statului la postul public de televiziune.
"Trebuie pregatit anul 2011, iar eu, in zilele urmatoare, o sa am discutii cu Guvernul, sa vedem unde gasim solutii pentru a elibera 1,5 miliarde din bani imprumutati pentru investitii", a spus seful statului, citat de Mediafax, apreciind ca, din deficit, macar 1,5 miliarde euro ar trebui sa ramana pentru investitii.

Seful statului a mentionat ca deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4%, adica 5,7 miliarde euro si a precizat ca "deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, somaj si arierate.

In emisiunea televizata, Basescu a facut un calcul, pe hartie, al deficitelor la diverse fonduri si al arieratelor.

"Pentru la anul trebuie sa avem un deficit bugetar de 4,4%, asta inseamna 5,7 miliarde euro, deficit convenit deja cu Fondul Monetar International. Haideti sa vedem ce deficite avem: avem 2,4% din PIB deficit la pensii, asta inseamna 3,12 miliarde euro. Avem o jumatate de procent de Produs Intern Brut deficit la fondul de somaj, asta inseamna inca 600 de milioane, 0,6 miliarde euro. Avem 1,5 miliarde estimat datorii la firme ale statului, arierate (...) si mai avem pensiile militare, deficitul de acolo care se muta in deficitul fondului de pensii prin unificarea sistemului de pensii, deci inca 0,5 miliarde euro. (...) Deficitul nostru, pe care ni-l permitem, 4,4%, 5,7 miliarde euro, pe care trebuie sa ii imprumutam, este exact valoarea datoriilor pe care le avem pe diverse fonduri. De unde facem autostrazi?", a spus Basescu.

Seful statului a apreciat ca "trebuie sa facem ceva in zona cheltuielilor sociale daca vrem sa construim un kilometru de autostrada".
Basescu a explicat totodata ca pentru accesarea banilor europeni pentru autostrazi este nevoie ca achizitiile de terenuri sa fie facute. "Sa spunem ca ministrul Berceanu ar fi lucrat extraordinar si aveam 10 proiecte aprobate acum. Nu se da niciun ban pana nu ai achizitiile de terenuri facute, iar astea nu sunt eligibile pe bani europeni, deci trebuie sa ai banii in buget", a mentionat Basescu.

"Cand vorbesc de dezastrul pe care ni-l genereaza deficitul fondului de pensii la asta ma refer, ca ne blocheaza dezvoltarea, ne blocheaza capacitatea de a face investitii si a misca economia, intern. Acest lucru nu il spun politicienii si o sa vedeti spunand toate traznaile pe la televizor, cum ar mari ei pensiile, cum ar mari salariile. Dar cu ce cost? Cu costul nedezvoltarii", a adaugat Basescu.

El a mai spus ca foloseste in continuare exprimarea "deficitul de la fondul de pensii este un dezastru pentru Romania" pentru ca, asa cum arata cheltuielile bugetare, cu deficitul de 4,4%, care este generat numai de deficitele din diverse fonduri si de arierate, Romania nu poate accesa banii europeni la anul, pentru ca nu are bani de terenuri pentru autostrazi si pentru cofinantare.

"Daca noi consumam si anul viitor timpul si nu tragem macar 1,5-2 miliarde euro, la sfarsitul anului 2011 se redistribuie banii (de la UE - n.r.) (...) se face o ajustare a fondurilor, iar Romaniei i se vor diminua cotele de bani pe care le are planificate", a avertizat el.

Traian Basescu a precizat ca a avut o discutie cu ministrii luni si marti seara, cerand sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, 1,5 miliarde sa fie pentru investitii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri