Aproape 70% dintre romani vor da mai putini bani pe cadourile pentru Craciunul acesta fata de acum trei ani, iar mai bine de o treime nu vor cheltui niciun euro, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare de piata GfK pentru The Wall Street Journal.
Sondajul, realizat la nivelul a 12 tari europene, arata ca romanii nu numai ca si-au redus drastic bugetele pentru cadouri din cauza crizei, dar si ca vor cheltui cele mai mici sume.

Astfel, aproape 45% dintre romani au raspuns ca anul acesta vor cheltui intre 1 si 50 de euro pentru cadouri, in timp ce 12% au un buget cuprins intre 51 si 100 de euro. Putini romani, numai 7%, si-au planificat sa cumpere de peste 101 euro, pe cand doar 0,09 vor scoate din buzunar mai mult de 751 de euro.

Dintre tarile din Europa Centrala incluse in sondaj, cifrele Bulgariei se apropie cel mai mult de cele ale Romaniei: 26% dintre vecinii de la sud au spus ca nu vor cheltui nimc pentru cadourile de sfarsit de an, pe cand mai bine de jumatate au alocat intre 1 si 50 de euro.

Un procent apropiat de cel al romanilor, cu zero euro alocati cadourilor de Craciun, il au si olandezii (34,4%), dar explicatia este alta. Ei fac cadouri mai degraba cu ocazia Sfantului Nicolae si asta pentru ca sarbatoarea Craciunului este una mai religioasa, potrivit autorului sondajului.

La polul opus de romani se afla suedezii, dintre care doar 5% nu vor cheltui nimic pentru cadouri, dar si englezii, cu procent similar, de 6,5%. Cat despre cheltuieli de peste 2.000 de euro, englezii sunt fruntasi, cu un procent de 2,5 dintre respondenti, in vreme ce nivelul mediu pentru Europa de Vest este de 1%.

Sondajul, efectuat pe un esantion de 12.750 de persoane, a relevat ca aproape jumatate dintre europeni vor cheltui anul acesta sume similare ca in 2007 pe cadourile de Craciun, pe cand romanii, bulgarii, portughezii si italienii si-au subtiat bugetul. Astfel, 55% dintre bulgari si-au planificat mai putini bani, la fel si portughezii (54%) si italienii (47%). La nivelul celor 12 tari incluse in sondaj, 72% dintre respondenti au bugete alocate de pana in 250 de euro pentru cadourile de Craciun.

In privinta cadourilor, jumatate dintre respondenti au optat pentru articole de imbracaminte si accesorii precum posetele si esarfele. Unul din trei europeni va cumpara jucarii, iar 24% vor opta pentru carti. Se pare ca electronicele nu se afla in topul preferintelor, aceste articole tinzand sa devine obiecte de necesitate, la fel ca alimentele. Mai putin de 3% dintre cei chestionati au raspuns ca vor cumpara iPad-uri, iPhone-uri sau smartphone-uri.

Mai mult de jumatate dintre europeni (60%) prefera sa cumpere cadourile din supermarketuri sau hipermarketuri si doar 23% din magazinele specializate mai mici.

Tarile din Europa luate in considerare in cadrul sondajului sunt Belgia, Franta, Italia, Olanda Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria si Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri