Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna noiembrie a anului trecut de 1.377 lei, in crestere cu 2,8% (37 lei) fata de octombrie si cu 0,8% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
Astfel, in noiembrie 2010, angajatii din intermedieri financiare au avut un castig salarial mediu nominal net de 3.380 lei, iar cei din hoteluri si restaurante de 804 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de Mediafax.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in perioada analizata de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decat in octombrie 2010.

In noiembrie 2010, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de octombrie, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, in alte activitati extractive s-au inregistrat cresteri cu 12,3%, iar in fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei intre 6% si 10%.

Majorari intre 4% si 6% au avut loc in activitatile de depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea de mobila, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, prelucrarea lemnului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea in octombrie a primelor ocazionale, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Astfel, s-au operat reduceri ale castigului salarial cu 16,2% in extractia minereurilor metalifere si intre 4% si 5% in industria metalurgica, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 5,2% in invatamant - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv a platii sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare, cu 2,4% in administratie publica - in urma acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale, platii sumelor din alte fonduri, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici si cu 1,2% in sanatate si asistenta sociala - ca urmare a acordarii de prime ocazionale, respectiv platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati (in special din domeniul asistentei sociale) care, in lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultati financiare.

Fata de iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ), castigul salarial mediu net din noiembrie a scazut in sectorul bugetar cu 17,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 17,1% in administratia publica, respectiv cu 16,5% in invatamant.

Indicele castigului salarial real pentru noiembrie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,3%. Comparativ cu noiembrie 2009, indicele castigului salarial real a fost de 93,6%.

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 114,6%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in octombrie 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri