Aprecierea leului la cel mai ridicat nivel din aproape un an este "determinata de piata si corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflatiei, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
Banca Nationala a Romaniei reitereaza ca "ramane preocupata" de o posibila instabilitate excesiva a cursului leului, "daca va aparea", a afirmat Popa, raspunzand intrebarilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.

Leul a inregistrat de la inceputul acestui an, pana marti inclusiv, cea mai buna performanta fata de euro si dolar in randul a 170 de valute analizate de Bloomberg. Astfel, leul a inregistrat in acest an o apreciere de 4% fata de euro si de 9,8% fata de dolar, potrivit Mediafax.

Cursul de schimb a inchis sedinta de miercuri la 4,1155 - 4,1175 lei/euro, cu 1,15 - 1,3 bani sub cotatiile de la finalul sesiunii anterioare, aprecierea leului fiind sustinuta in partea a doua a zilei de ordinele de cumparare de lei plasate de jucatorii straini.

Totodata, leul a continuat sa se aprecieze si in raport cu dolarul, paritatea calculata de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentand nivelul minim de dupa 20 ianuarie 2010. Atunci cursul de referinta era de 2,9043 lei/dolar. Rata de miercuri este cu 0,44 bani sub cotatia din sedinta anterioara, de 2,9093 lei/dolar.

"Aprecierea mai mare fata de dolar ar trebui sa functioneze ca o ancora pentru asteptarile legate de inflatie, rezultate din cresterea preturilor mondiale ale petrolului si carburantilor", a spus Cristian Popa.

Comentariile lui Popa arata ca "evolutia monedei este buna pentru asteptarile legate de inflatie, ceea ce deschide perspectiva continuarii tendintei", a declarat Peter Attard Montalto, analist la compania financiara Nomura in Londra.

"Pe ansamblu, cred ca exista riscul ca pietele sa impinga cotatiile prea departe si prea repede
, avand in vedere ca observam un anumit interes speculativ", a spus Montalto.

Leul s-ar putea aprecia la 4,05 unitati pentru un euro, in conditiile in care BNR "se simte mai confortabil in privinta aprecierii monedei, avand in vedere riscurile inflationiste in crestere", potrivit analistilor Societe Generale din Londra.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri