Expunerea grupului Volksbank pe Romania este de 3,53 miliarde de euro, acoperind peste 70% din bilantul sucursalei de la Bucuresti, de 4,8 miliarde euro, care avea la finele anului trecut resurse de la clientii nebancari de 580 milioane euro si restul fondurilor de la alte institutii financiare, informeaza Mediafax.
"Expunerea grupului pe Romania a ramas constanta in acest an, intrucat nu am rambursat nimic. Astfel, expunerea grupului este de 3,53 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde de euro reprezinta imprumuturi, 320 milioane de euro sunt investite in titluri de stat, iar restul reprezinta rezervele minime obligatorii", a declarat Lucian Cojocaru, vicepresedinte responsabil pentru retail al Volksbank Romania, dupa o conferinta de presa.

Grupul austriac Volksbank este prezent pe piata romaneasca din anul 2000. Principalul actionar al Volksbank Romania este Volksbank International, divizie a grupului Volksbank AG.

Anul trecut, activele Volksbank Romania au scazut cu 7,7%, la 4,8 miliarde euro, desi volumul total al creditelor a urcat usor, de la 3,1 miliarde euro la 3,2 miliarde euro.

Portofoliul de depozite al bancii s-a diminuat in 2010 cu 15,9%, la 580 milioane euro.

Cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, se afla in negocieri pentru preluarea sucursalelor detinute de divizia Volksbankl International in Europa Centrala si de Est, cu exceptia celei din Romania.

Pe langa Romania, Volskbank International mai opereaza in Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Ucraina.

Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat la Viena, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie 2009 si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%. Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care controleaza 70% din piata din Romania.

In luna martie 2011, bancile-mama au convenit cu autoritatile romane si institutiile financiare internationale sa se renunte la criteriul de mentinere a expunerilor la nivelul din martie 2009, dar si-au luat totusi angajamentul sa furnizeze sucursalelor din Romania fonduri suficiente din punct de vedere prudential si al lichiditatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri