Continuarea planului de adoptare a monedei unice europene in 2015 va necesita un deficit bugetar redus si va impiedica Guvernul sa cheltuie prea multi bani, considera Charles Robertson (foto), economistul – sef al Renaissance Capital.
“Cred ca guvernantii se gandesc acum cum sa salveze progresul care sa facut pana acum si sa se asigure ca Romania se mentine responsabila, cel putin la nivel guvernamental, prin adoptarea euro. Din acest motiv, tara trebuie sa aiba un deficit bugetar redus si acest lucru va impiedica guvernul sa cheltuie prea multi bani.

Robertson crede ca daca Romania vrea sa adopte euro in 2015, Banca Centrala nu isi poate permite sa lase moneda nationala sa se intareasca acum, fiindca este nevoie de un leu puternic in ultimii doi ani inainte de adoptarea monedei unice

Daca termenul de adoptare a monedei unice va fi respectat, in 2013 si 2014 Romania va trebui sa aiba o inflatie scazuta si un deficit bugetar redus. In acea perioada, si moneda nationala va trebui sa fie stabile, astfel ca o intarire a leului in urmatorii doi ani nu este de dorit.

“Pe termen lung, vad cursul valutar undeva la 4 lei/euro. Sigur ca un curs de 5 lei/euro ar sustine foarte mult exporturile, dar nu cred ca este un scenariu posibil”, a explicat Robertson, la o intalnire cu jurnalistii.

In opinia sa, pentru Romania nu este important daca va fi sau nu in zona euro, ci daca va reusi sa ajunga la un deficit bugetar de 3-4% si sa se mentina la acest nivel.

Robertson se asteapta ca economia Romaniei sa se aprecieze cu aproximativ 1,5%, sustinuta de industrie si exporturi. Pentru anul urmator, acesta vede o crestere economica de 4%.

“Industria isi va continua ascensiunea, exista un potential mare cata vreme exista fabricile Dacia, nokia, Continental sau Ford. In plus, este an electoral, probabil se va vedea o crestere a salariilor in zona bugerata, iar bancile vor acorda mai multe credite. Pe fondul acestor factori, anul viitor vad o crestere economica de 4% iar in 2013 este posibil sa depaseasca 6%”, a mai explicat economistul sef al Renaissance.

In opinia sa, in urmatorii 3-5 ani, daca bancile vor cauta sa isi extinda activitatea in Europa, Polonia, Rusia, Turcia dar si Romania sunt destinatii interesante. "Romania are mari sanse sa devina cea mai atractiva piata din regiune, pe termen lung".

Robertson spune ca a fost placut surprins sa vada cat de responsabil este guvernul in acest moment.

"Trebuie sa fie foarte greu pentru multi dintre romani, dar aceste masuri de reforma se intampla o singura data. In final, rezultatul se va vedea cand economia romaneasca va incepe sa arate ca una din cele mai bune din Europa. Acest lucru inseamna sa aveti, in 2012 sau 2013, un deficit bugetar apropiat de 3% din PIB, o datorie guvernamentala aproape de 35% din PIB si un deficit de cont current de circa 4 procente. Dar cred ca se poate mai bine decat atat", a explicat acesta.

Charles Robertson este specialist in piete emergente, fiind seful pe strategii macroeconomice si economist sef al Renaissance Capital.

Adoptarea euro in 2015 sau chiar inainte de anul 2020 ar reprezenta o greseala, cosidera Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania. Guvernul a aprobat Programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015.


Sursa foto: www.rencap.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri