Oficialii Guvernului au incercat in ultimele zile sa ii convinga pe membrii delegatiei FMI in Romania sa accepte reducerea cotelor CAS cu cateva procente incepand din a doua jumatate a lui 2011. Insa, specialistii de la Washington nu au cedat si si-au mentinut pozitia ferma: "Nu exista spatiu fiscal pentru reducere!" De ce? Raspunsul este dat chiar de catre Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.
Reducerea cotei TVA sau a altor taxe, cum este cazul CAS sau al cotei unice, va fi posibila, in opinia lui Jeffrey Franks, abia dupa ce Romania va imbunatati colectarea fiscala si eficienta administrarii in sistemul fiscal. Acest scenariu va fi posibil, insa, abia in urmatorii 5 – 10 ani.

Cota TVA a fost majorata cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, de la 1 iulie 2010, moment in care autoritatile au adoptat si reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.

Jeffrey Franks nu vede posibila o reducere a taxelor in Romania in 2011 si nici in 2012, in conditiile in care deficitul bugetar trebuie sa se reduca la 4,4% din PIB in acest an si la 3% din PIB anul viitor. “Nu vad spatiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor in 2012, cand deficitul bugetar trebuie sa scada la sub 3% din PIB”, afirma oficialul FMI.

Franks a adaugat: “In urmatorii 5 – 10 ani sper ca Romania sa aiba o mai buna colectare a taxelor si o eficienta mai ridicata a administratii pentru ca, astfel, sa se poata reduce cota TVA sau contributiile sociale”.

Guvernul de la Bucuresti a incercat sa ii convinga pe oficialii FMI sa accepte reducerea cotelor CAS cu cateva procente, cel mai probabil doua, insa acestia au decis ca este premature o astfel de decizie si ca trebuie sa analizeze mai multe date fiscale. “Am convenit cu Guvernul ca este necesar sa analizam mai multe date privind situatia fiscala, care sa demonstreze ca este loc pentru reducere ale contributiilor sociale. Cheia unei astfel de decizii este sa te asiguri ca exista suficienti bani atat pentru 2011, cat si pentru 2012, ca sa poti reduce contributiile sociale”, a explicat seful misiunii FMI in Romania.

Situatia fiscala a Romaniei nu este tocmai favorabila unor reduceri de taxe, in conditiile in care statul trebuie sa resolve problema pierderilor companiilor de stat. In, plus, autoritatile au promis majorari de salarii in sectorul bugetar, astfel incat salariile sa se apropie de nivelul anterior reducerii cu 25%.

Presiunea pentru autoritati este si mai mare in conditiile in care deficitul bugetar trebuie sa scada in 2012 pana la 3% pe sistemul ESA 95, care include si pierderile companiilor de stat. Seful misiunii FMI a caracterizat tinta de deficit pentru 2012, de 3% din PIB, ca fiind o provocare, in conditiile in care vom aveam si alegeri in acel an.

Romania a incheiat la finele lunii martie un nou acord cu FMI, de tip preventive, pe o perioada de doi ani si in valoare de 3,5 miliarde de euro. Autoritatile vor accesa banii de la FMI doar in situatii de urgenta, iar Jeffrey Franks considera ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt reduse, mai mici de 25%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri