Lumea financiara este dominata in aceste zile de incertitudini si nervozitate, iar retrogradarea ratingului SUA pare sa fie picatura care a umplut paharul crizei mondiale ce a inceput in 2007. Romania este, insa, mai bine vazuta astazi decat in septembrie 2008, la falimentul Lehman Brothers, dar bancherii recomanda atentie maxima.
"Bancherii ce spun?! «Aveti bani si nu aveti ce face cu ei». Cand dadeati credite cu buletinul...", a spus, razand, presedintele Traian Basescu, la intalnirea de de gradul III pe tema evolutiilor economice internationale. Iata cum vad bancherii situatia din prezent.

Criza este un fenomen continuu! A inceput in 2007, a avut o „explozie” in septembrie 2008 cand faimoasa banca de investitii Lehman Brothers a dat faliement, dupa care s-a intins in toata lumea. Iar Europa a simtit din plin aceasta criza, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Retrogradarea ratingului SUA s-a suprapus cu o perioada in care bursele din intreaga lume au picat la fel de rau ca in zilele falimentului Lehman Brothers. Jucatorii de pe pietele financiare isi pun acum intrebarea: Este mai rau acum? Sau nu?

Au fost mai multe valuri ale crizei ce a inceput in 2007. Si acesta este un val, dar mai mic. Acesta este mai mult un val emotional pentru ca toata lumea este nervoasa. Lumea intreaga este dominata de incertitudini”, a declarat, pentru wall-street.ro, Adrian Vasilescu.

Criza datoriilor statelor a izbucnit in 2011, atunci cand statisticile Greciei s-au dovedit a fi gresite, iar guvernul elen s-a aflat in pragul falimentului. Insa, datoria statelor isi are radacini si in criza creditelor ipotecare din 2008 din SUA, criza care a facut ca marile banci de pe Wall Street si din Europa sa se clatine, astfel ca bancile centrale le-au acordate sute de miliarde de euro pentru a se redresa.

„S-a spus ca joi, 4 august, pe piata bursiera din New York ar fi fost ca in ziua in care s-a prabusit Lehman Brothers. Nu este adevarat. Poate daca s-ar fi prabusit trezoreria americana atunci ar fi fost ceva similar, dar nu s-a intamplat. Pericolele mari sunt altele: datoriile suverane”, afirma consilierul guvernatorului bancii centrale.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a indemnat ieri la prudenta si atentie in contextul turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Seful bancii centrale a amintit ca economia romaneasca este deschisa la miscarile de capital si la fenomenele de incertitudine si panica, fiind mai vulnerabila decat in 2008 la iesiri masive de capitaluri.

Bancherii din Romania nu sunt la fel de stresati precum cei de pe Wall Street, dar nici prea linistiti nu sunt. Misu Negritoru, CEO al sucursalei locale a ING Bank, se declara la fel de ingrijorat ca toata lumea si considera ca turbulentele internationale sunt un risc pentru Romania.

Turbulentele internationale sunt un permanent risc pentru Romania, dar nu cred ca se va intampla ceva spectaculos. Deocamdata este mai mult nervozitate si zgomot. Problema datoriilor publice era deja stiuta, se stia ca vine criza datoriilor publice”, afirma, pentru wall-street.ro, Misu Negritoiu. Bancherul aflat la conducerea operatiunilor ING pe plan local este, insa, de parare ca daca problema datoriilor publice nu se rezolva, atunci lucrurile o pot lua pe o cale nefavorabila.

„Sunt ingrijorat pentru ultimele zile au fost tensionate, in principal pentru pietele bursiere. Vestea retrogradarii SUA a fost un soc foarte mare”, sustine Robert Rekkers, CEO al Bancii Transilvania. El se asteapta la mai multa liniste in urmatoarea perioada, insa avertizeaza ca trebuie sa pastram o „atentie maxima” la ceea ce se intampla pe pietele internationale.

Incepe o noua recesiune? Vezi ce spun titanii economiei mondiale PLUS De ce NOUA CRIZA este diferita de COLAPSUL din 2008

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri