Asiguratorii au platit in primul semestru despagubiri de 2,13 miliarde lei in baza contractelor de asigurari generale, reprezentand 67,3% din primele brute subscrise la aceeasi categorie de asigurari, care au scazut cu 10%, ponderea despagubirilor fiind similara cu cea din aceeasi perioada din 2010, scrie Mediafax care citeaza un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)
"Societatile de asigurare si-au onorat obligatiile de plata fata de clienti, chiar daca veniturile lor din asigurari au continuat sa se reduca din cauze independente de vointa lor", conform CSA.

Astfel, evolutia nefavorabila a vanzarilor de autovehicule noi si, in special, reducerea semnificativa a contractelor de leasing auto au afectat negativ primele brute subscrise din asigurarile Casco, care au scazut cu 20,83% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, la 996 milioane lei.

Prima medie pe un contract de asigurare Casco a scazut considerabil, de la 3.009 lei/contract in semestrul I din 2010 la 2.457 lei/contract in semestrul I din 2011, in perioada analizata fiind incheiate putin peste 400.000 de asemenea contracte noi.

Si primele subscrise din asigurarile de raspundere civila auto au scazut cu 17,49% fata de semestrul I din 2010, la 1,13 miliarde lei, ca efect al reducerilor mari de tarife operate de societatile de profil pentru asigurarile obligatorii RCA.

In total, asigurarile auto au generat in primele sase luni un volum de prime brute subscrise de 2,13 miliarde lei, cu 19,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Scaderea inregistrata de asigurarile auto, care reprezinta peste 67% din totalul asigurarilor generale, a condus la scaderea intregii piete de asigurari generale, cu 10,08%, la 3,16 miliarde lei.

"Societatile de asigurare au redus tarifele RCA astfel incat acestea sa reprezinte o cheltuiala si mai mica in bugetele proprietarilor de vehicule, deja afectate de conditiile economice dificile, in unicul scop de a mentine peste 85% gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie a vehiculelor din Romania, asa cum cere Uniunea Europeana. Daca volumul total de prime subscrise din asigurarile de raspundere civila auto ar fi ramas cel putin la acelasi nivel ca in semestrul I din 2010, respectiv de 1,37 miliarde lei, scaderea intregii piete de asigurari generale ar fi fost de numai 3,27%, in loc de 10,08%", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu.

In ceea ce priveste segmentul de asigurari de viata, se inregistreaza in continuare o crestere a primelor brute subscrise, ceea ce confirma trendul ascendent pe care s-a inscris inca de anul trecut.

Astfel, pentru primele sase luni ale anului societatile de asigurare au raportat un volum de prime brute subscrise din asigurari de viata de 860 milioane lei, cu 3,81% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. S-au inregistrat cresteri ale primelor subscrise la toate clasele de asigurari de viata, iar in cazul asigurarilor traditionale (care reprezinta circa 60% din total) cresterea a fost de 3,35%.

In acelasi timp, societatile de asigurare au efectuat plati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata in valoare de 339 milioane lei, cu 4,52% mai mult decat in semestrul I din 2010.

Per total piata de asigurari, cumulat pentru asigurari generale si asigurari de viata, primele brute subscrise de societati in primul semestru au fost de 4,02 miliarde lei, scaderea lor cu 7,43% fata de aceeasi perioada din 2010 fiind cauzata de asigurarile auto.

Aceasta evolutie a veniturilor din activitatea de asigurare nu a afectat capacitatea societatilor de a plati despagubiri si indemnizatii de asigurare, volumul total al acestor plati fiind de 2,47 miliarde lei, reprezentand, la fel ca anul trecut in aceeasi perioada, mai mult de 60% din primele brute subscrise.

Pe langa aceste plati, societatile de asigurare au constituit rezervele tehnice intr-un volum suficient pentru onorarea obligatiilor de plata aferente dosarelor de dauna care nu au fost inca finalizate, precum si a obligatiilor care pot aparea in viitorul apropiat, mai arata CSA.

Pe piata romaneasca sunt prezente aproape 50 de companii de asigurari, dupa nivelul primelor de anul trecut primii doi jucatori fiind Astra si Allianz-Tiriac.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri