Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat printr-un comunicat faptul ca a analizat aspectele semnalate de Asociatia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR) prin scrisoarea deschisa transmisa presei pe 5 septembrie.

Potrivit documentului CSA, in concluziile supraveghetorului, "argumentate de prevederile legale in vigoare specifice domeniului asigurarilor si comunicate ADPAR", se mentioneaza faptul ca "plata partii din despagubire aferenta pieselor auto inlocuitoare poate fi facuta de societatile de asigurare direct catre furnizorii de piese, nefiind incalcate prevederile legale privind activitatea de asigurare, pentru ca piesele sunt utilizate in cadrul activitatii de lichidare a daunelor (adica solutionarea dosarelor de dauna) si nu in scop comercial (obtinerea de profit din revanzarea lor)".

In ceea ce priveste solutionarii dosarelor de dauna, CSA argumenteaza ca societatile de asigurare si unitatile reparatoare folosesc de foarte mult timp conventii de colaborare, care sunt contracte comerciale incheiate de comun acord de catre partile semnatare, cu termeni si conditii de lucru si decontare negociate de acestea.

"Intrucat valoarea despagubirilor platite se reflecta direct proportional in valoarea primelor de asigurare pe care asiguratii trebuie sa le plateasca si avand in vedere contextul economic nefavorabil din ultimii ani, societatile de asigurare au luat decizia de a controla mai riguros costurile cu despagubirile, cu respectarea cadrului legal si fara ca drepturile pagubitilor sa fie afectate in vreun fel.

Una dintre aceste masuri a fost extinderea colaborarii si cu furnizorii de piese, prin incheierea de conventii de colaborare cu unitatile reparatoare si/sau distribuitorii de piese, care stabilesc conditiile de colaborare si decontare intre partile semnatare.

Subliniem faptul ca incheierea conventiilor de colaborare nu ingradeste sub nicio forma dreptul pagubitului de a efectua reparatiile in orice unitate reparatoare doreste (indiferent daca aceasta are sau nu incheiata o conventie de colaborare cu societatea de asigurare) si nici posibilitatea achizitionarii pieselor de schimb si materialelor de la orice unitate de specialitate", se arata in documentul transmis.

Potrivit CSA, pagubitul poate alege diferite modalitati de despagubire in temeiul unei asigurari obligatorii RCA. Se poate adresa unei unitati reparatoare cu care societatea de asigurare nu are incheiata o conventie (in acest caz, plata se face in termenul prevazut de normele emise de CSA, respectiv de maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei) sau se poate adresa unei unitati reparatoare care are conventie incheiata cu societatea de asigurare (in acest caz, colaborarea dintre societatea de asigurare si unitatea reparatoare se face in conditiile conventiei, iar decontarea se face la termenele agreate de comun acord si care pot fi mai mari decat cel termenul prevazut de norme).

De asemenea, poate solicita incasarea despagubirilor inainte de efectuarea reparatiilor, sume pe care le poate utiliza ulterior pentru a efectua reparatiile unde doreste si care sunt suficiente in acest scop deoarece societatea de asigurare este obligata sa calculeze valoarea despagubirilor la nivelul preturilor practicate de unitatile de specialitate (utilizand aceasta modalitate de incasare a despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor, prevazuta de normele CSA, pagubitul nu va mai avea nicio grija legata de eventuale probleme de decontare intre societatea de asigurare si unitatea reparatoare).

"Pagubitii care se considera prejudiciati de catre societatile de asigurare se pot adresa CSA cu o reclamatie, drept care le este adus la cunostinta fiind precizat in polita de asigurare RCA. Cu toate ca sunt informati cu privire la acest drept, numarul de reclamatii referitoare la asigurarile RCA primite de CSA in anul 2010 a reprezentat numai 1,5% din numarul de dosare de daune avizate de societatile de asigurare la nivel national, fapt care arata ca nemultumirile pagubitilor sunt cazuri izolate si nu reprezinta nicidecum un fenomen.

Utilizarea conventiilor de colaborare nu ingradette nici dreptul unitatilor reparatoare independente de a achizitiona piese de schimb in scop de revanzare, deoarece prevederile unui contract comercial (asa cum este si conventia de colaborare) se aplica doar partilor semnatare care au agreat termenii si conditiile contractului, nu si in relatiile cu terte persoane".

In finalul documentului, se mentioneaza ca in ceea ce priveste afirmatia ADPAR referitoare la incasarea de catre societatile de asigurare a unor “taxe/comisioane/bonusuri pe volumul achizitiilor achitate de asiguratori...”, “plata unor servicii...”, “cu obtinerea de venituri, realizate de asiguratori, incalcand astfel in mod flagrant dispozitiile legale”, "Consiliul CSA considera ca este necesar ca aceasta sa fie sustinuta de catre ADPAR prin dovezi concrete. In eventualitatea in care partile semnatare ale conventiei de colaborare negociaza discounturi ale sumelor platite de societatea de asigurare, acest lucru nu inseamna obtinerea de venituri de catre societatea de asigurare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri