Piata de asigurari din Romania va scadea in acest an cu 10% comparativ cu anul trecut, pana la un total de doua miliarde de euro, a declarat Radu Mustatea, presedintele Astra Asigurari, in cadrul conferintei de prezentare a raportului Deloitte Central Europe Top 500 2011.
In primul semestru din 2011, evolutia nefavorabila a vanzarilor de autovehicule noi si, in special, reducerea semnificativa a contractelor de leasing auto au afectat negativ primele brute subscrise. Astfel, scaderea inregistrata de asigurarile auto, care reprezinta peste 67% din totalul asigurarilor generale, a condus la scaderea intregii piete de asigurari generale, cu 10,08%, la 3,16 miliarde lei.

In acelasi timp, societatile de asigurare au raportat un volum de prime brute subscrise din asigurari de viata de 860 milioane lei, cu 3,81% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, ponderea redusa a asigurarilor de viata in total piata de asigurari nu poate compensa scaderea de pe segmentul auto.

Ca urmare, piata de asigurari din Romania si-ar putea mentine declinul inregistrat in primul semestru, fiind posibil sa scada cu 10% in acest an comparativ cu 2010, potrivit estimarilor sefului Astra, Radu Mustatea (foto). Declaratia a fost realizata in cadrul conferintei de prezentare a raportului Deloitte Central Europe Top 500 2011. El a adaugat, de asemenea, ca "marile grupuri din domeniul asigurarilor repatriaza profiturile obtinute in Romania prin programele de reasigurare incheiate".

In 2010, industria asigurarilor generale si de viata a coborat cu 6,4%, la 8,31miliarde de lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, pe fondul reducerii subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale cu 8,3%, la 6,64 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei.

Potrivit Mediafax, Astra ia in calcul extinderea si pe alte piete din regiune, dar dezvoltarea depinde de gasirea unor echipe locale bune, a declarat. "Avem in intentie sa ne extindem si pe alte piete externe, dar depinde oportunitati si conteaza foarte mult relatiile pe care le avem pe acele piete. Succesul nostru în Ungaria nu s-a datorat doar echipei din Romania, ci si pentru ca am gasit oameni buni acolo, care cunosteau foarte bine piata", a precizat Mustatea.

Astra a intrat in luna noiembrie anul trecut pe piata din Ungaria, iar potrivit lui Mustatea pana in prezent are 160.000 de clienti.

Reprezentantul Astra a fost prezent la conferinta de prezentare a raportului Deloitte Europa Centrala Top 500 2011, in care compania este prezenta in topul celor mai mari 50 de asiguratori din Europa Centrala pe poziia 30, alaturi de alte sase firme din Romania, printre care Allianz-Tiriac (33), Groupama (37) si ING Asigurari (50). Topul este dominat de companii din Polonia, Cehia si Ungaria.

Astra este cel mai mare asigurator local dupa volumul primelor subscrise in 2010, care s-au ridicat la circa 1,1 miliarde de lei. Anul trecut, societatea a devansat Allianz-Tiriac in topul asiguratorilor locali, dupa ce subscrierile filialei grupului german Allianz au coborat cu peste 20%, la 1,02 miliarde de lei.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri