Erste Bank este ultima victima a crizei datoriilor din zona euro, fiind fortata sa isi reduca expunerea in tarile PIIGS, dar si sa marcheze deprecieri masive de active in Ungaria si Romania, ceea ce poate declansa o serie de taieri de rating si sa inflameze temerile cu privire la Europa de Est.
"Sperantele noastre ca vom vedea o solutie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. De aceea, ne asteptam ca aceasta situatie sa aiba un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, desi intr-o mica masura. Cu scopul de a pregati Erste Group pentru o perioada prelungita de incertitudine am luat masuri radicale la nivelul bilantului", a anuntat Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank AG.

In Romania, Erste a anuntat ca va amortiza partial fondul comercial (goodwill - n.r.) cu 627 milioane euro, pe fondul unei reveniri economice mai lente.

Potrivit analistului , "goodwill" este un activ intangibil care arata diferenta dintre valoarea de piata a unei banci si pretul de vanzare.

El apreciaza ca "goodwill" este un activ foarte problematic si nimeni nu-l accepta coletaral pentru un imprumut.

"Ca urmare a acestui write-down banca va avea o cheltuiala, un cost, dar care nu este cash. Doar in contabilitate. De fapt acest activ si-a schimbata valoarea datorita scaderii valorii de piata si chiar a pretului de vanzare si asta trebuie reflectata in bilantul contabil", explica Citu.

Totusi, pentru Romania aceasta decizie nu inseamna aproape nimic, doar ca Erste va avea "costuri operationale care sa includa si valoarea acestui write-down".

Masura de amortizare a activului goodwill a fost cauzata de incheierea acordului preliminar cu SIF-urile, pentru achizitionarea participatiilor la un pret situat sub valoarea contabila a participatiei BCR in bilantul Erste.

"Cu toate ca o evaluare la un moment dat a participatiilor minoritare nu reflecta în mod automat valoarea pe termen lung pe care o are respectiva societate pentru actionarul majoritar, testul anual de impairment a relevat faptul ca, pe fondul revenirii economice sub asteptari si a unei evolutii mai slabe a sectorui bancar, este necesara amortizarea fondului comercial", potrivit explicatiilor date de Erste.

Noi taieri de rating la orizont?


Pe langa deprecierile de active din Romania si Ungaria, banca austriaca a anuntat ca si-a redus expunerea pe tarile cu probleme in ceea ce priveste datoriile, asa-numitele tari PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania).

Potrivit unui analist citat de Reuters, aceste vesti sunt dezamagitoare si anuntul va declansa cel mai probabil o serie de taieri de rating si ca alimenta si mai mult temerile legate de inrautatirea mediului bancar in Europa de Est.

Economistul roman Daniel Daianu considera ca decizia Erste de a-si reduce expunerea pe unele tari considerate mai vulnerabile nu este surprinzatoare. In plus, Erste face ceea ce si alte institutii financiare au facut.

"Pietele bancare se gripeaza, bancile isi reduc expunerile unele fata de celelalte si nu este surprinzator ca o banca sa incerce sa isi reduca expunerea asupra unor tari considerate mai vulnerabile", apreciaza Daianu.

El remarca ca, desi ar fi o interpretare fortata, decizia Erste poate fi privita si ca un mesaj transmis altor tari care nu sunt in situatia celor din zona euro in legatura cu o politica de diferentiere si, prin urmare, pe viitor sa fie mai multe resurse alocate unor tari ca Romania.

Totusi, anuntul facut de Erste nu inseamna neaparat ca urmeaza vremuri grele pentru tarile din zona euro si bancile sar acum de pe o corabie in deriva.

"Masura Erste este mai mult reactiva decat proactiva. Ca sa intelegem cum vad bancile viitorul ar trebuie sa ne uitam la planurile lor de investitii, daca ele exista", concluzioneaza Florin Citu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri