Dauna medie platita pe RCA a fost de 5.183 lei, in perioada primelor noua luni din acest an, valoare in crestere cu 8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010, cand nivelul inregistrat a fost de de 4.778 lei, arata rezultatele preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Cele 13 societati autorizate sa vanda asigurarea obligatorie de raspundere civila auto au incheiat, in primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de polite RCA, nivel in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2010. Prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 621 lei.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel in scadere cu 23% fata de cel inregistrat in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de aproape 1,88 miliarde lei.

In primele noua luni ale acestui an, companiile au avizat 241.062 de dosare de dauna RCA, mai putin cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul dosarelor de dauna platite in baza politelor RCA a scazut, de asemenea, cu 8%, in timp ce valoarea despagubirilor platite s-a mentinut la un nivel similar celui inregistrat in primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei.

“Incepand din 2012, Romania va trebui sa aplice limitele maxime de raspundere in cazul asigurarilor RCA, asa cum s-a angajat in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Consideram ca acesta reprezinta un element esential, alaturi de cresterea costurilor daunelor si de mentinerea ratei si frecventei daunalitatii la niveluri ridicate, pentru ca asiguratorii sa isi reconsidere politicile in acest domeniu”, a subliniat presedintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

La data de 30 septembrie 2011, companiile de asigurare aveau constituite rezerve de daune avizate pe segmentul RCA in valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, nivel in crestere cu 33 %, fata de aceeasi data a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri