Noua economie nu se va mai baza pe consum exacerbat ca in anii trecuti, este de parere Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, care considera ca in niciun domeniu nu se vor mai inregistra ratele de crestere din perioada 2006-2008.
„In Romania, numai alimentele reprezinta 50% din cosul zilnic. Atunci cand intervin situatii dramatice preturile la alimente cresc, leul se depreciaza, exista o stare de incertitudine, iar oamenii incep sa faca economii peste tot. Dar, in conditiile in care, de exemplu, in Germania alimentele reprezinta 8-9% din cosul de consum, situatia nu este la fel de dramatica. Am avut o perioada cand cresterea consumului a fost exacerbata, oamenii traiau pe credit. Lucrurile s-au schimbat si se vor schimba, nu vom mai vedea ratele de crestere din anii 2006-2008 absolut in niciun domeniu”, a precizat Pascariu.

El spune ca dupa trei ani de criza, cateva aspecte ale sistemului bancar devin esentiale – capitalizarea, lichiditatea si modelul de business.

"Cred ca sistemul bancar este intr-un proces de reevaluare a pozitiei in care ar trebui sa se afle. Sa nu uitam ca in ultimii trei ani pretul actiunilor bancilor la nivel mondial a scazut absolut dramatic. A scazut atat de mult incat cei care au investit in sistemul bancar, in diversele banci din lume, se intreaba daca reprezinta o investitie profitabila. Pentru ca, vrand-nevrand, o comparam cu alte tipuri de investitii – in tehnologie, unde mai ales cresc preturile, sau in bunuri de consum sau in alte tipuri de industrii. In afara de acest aspect, sa nu uitam ca exista o presiune teribila asupra bancilor, pe de o parte determinata de faptul ca imprumuturile neperformante au crescut in aceasta perioada, pe de alta parte din cauza autoritatiilor de reglementare care pun presiune pe banci sa majoreze capitalul”, a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.

Astfel, actionarii se intreaba daca mai merita sa ramana in industria bancara, sa participe la majorarile de capital impuse de reglementatori, in conditiile in care pretul actiunilor este scazut, explica Dan Pascariu. Iar intrebarea este mai merita ca actionarii sa-si riste capitalurile pentru a investi in sistemul bancar?

“Eu nu cred ca merita. Acesta e motivul pentru care nu apar banci noi. Dimpotriva, cred ca vom asista la o concentrare a bancilor. Exista o perioada de foarte mare oportunism, in care nu exista o tentatie de a constitui noi banci, ci de a construi ceva pe ruinele celor care nu au facut fata crizei. In conditiile in care reglementatorii, din toata lumea, se gandesc sa ridice coeficientii de adecvare a capitalului, in conditiile in care lichiditatea devine mai scumpa pe zi ce trece”, a mentionat Pascariu.

Oficialul spune ca bancile se afla in aceasta perioada intr-o situatie in care intreaba ce este de facut, intrucat, pe de o parte, ele trebuie sa-si majoreze capitalul, iar, pe de alta parte, lichiditatea este tot mai scumpa. Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank considera ca institutiile de credit vor opta pentru reducerea bilanturilor, deoarece nevoia de capital este data de marimea bilantului total.

“Daca luam o formula extrem de simpla – ai 100 miliarde euro bilant, iti trebuie circa 10 miliarde euro capital, un raport de 1 la 10. Daca in urma testelor de stres care s-au facut, a ceea ce s-a intamplat cu Grecia si ce se poate intampla cu Italia, autoritatiile de supraveghere ajung la concluzia ca un anumit numar de banci trebuie sa-si majoreze capitalul, imaginati-va ca in cazul in care toate se vor inghesui pe piata in acelasi timp, iar actionarii nu au de unde sa vina cu bani, ce vor face? Isi vor reduce bilanturile”, a adaugat Pascariu.

Potrivit primelor estimari, bancile din Europa ar putea vinde active totale cuprinse intre 1.000 si 3.000 miliarde euro pentru a-si consolida capitalul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri