Compania britanica Aviva plc. a vandut catre gigantul american Metlife Inc., operatiunile sale din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, unde opereaza, in prezent, prin Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private.
"Aceasta tranzactie deschide calea spre formarea, prin consolidare, a unei institutii financiare mai performante, ce poate schimba clasamentul industrei de asigurari de viata si a administrarii fondurilor de pensii. Aducem cu noi succesul si experienta celor 12 ani de prezenta pe piata romaneasca a unei companii britanice de varf, ani in care ne-am aflat mereu in ierarhia companiilor importante din domeniul nostru de activitate", a declarat pentru wall-street.ro, Mihai Popescu (foto), director Aviva Asigurari de Viata si Presedinte al Consiliului de Administratie al Aviva Pensii Private.

Operatiunile vandute de Aviva catre Metlife, care opereaza deja pe piata din locala prin intermediul Alico Asigurari, sunt cele din Cehia, Ungaria si Romania. Astfel, in 2012 ar putea fi anuntata o a treia fuziune pe piata de asigurari din Romania din ultima perioada, intre Alico si Aviva, dupa Generali cu Ardaf si BCR Asigurari cu Omniasig.

Wall-Street.ro scria inca din martie 2011 despre evaluarea optiunilor pentru diviziile Aviva din Romania, Cehia si Ungaria.

Aceasta decizie este in conformitate cu strategia anuntata de Aviva plc in noiembrie 2010, de a se concentra pe acele piete de mari dimensiuni. Aviva plc este prezenta pe piata locala prin Aviva Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SP).

Tranzactia urmeaza sa fie supusa procesului de autorizare de catre autoritatile competente din fiecare tara si se asteapta sa fie finalizata pana la finalul anului 2012. Capitalurile proprii ale celor trei operatiuni la data de 30 iunie 2011 aveau o valoare de aproximativ 57 milioane de euro.

“Suntem multumiti ca am convenit vanzarea operatiunilor noastre din Cehia, Ungaria si Romania catre MetLife. Este inca un pas catre angajamentul nostru de a ne concentra pe pietele prioritare“, a declarat Andrew Moss, group chief executive al Aviva plc.

Tranzactia va consolida pozitia MetLife pe piata
Desi operatiunile Aviva din Cehia, Ungaria si Romania nu fac parte din prioritatile strategice, acestea sunt businessuri solide si bine gestionate, cu angajati capabili si retele de distributie ce sustin baze de clienti solide. Aceste operatiuni se vor integra perfect in strategia MetLife si impreuna vor tinti varful ierarhiei, in fiecare dintre cele trei piete, se arata in comunicatul companiei.

MetLife, Inc. si-a exprimat astazi acordul cu privire la achizitionarea operatiunilor Aviva de asigurari de viata din Republica Ceha (“Aviva Asigurari de Viata Cehia”) si Ungaria (“Aviva Asigurari de Viata Ungaria”), precum si a operatiunilor de asigurari de viata si pensii din Romania (“Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private”). Se asteapta ca finalizarea tranzactiei sa aiba loc in cursul anului 2012, aceasta urmand procedura standard de obtinere a aprobarilor din partea autoritatilor competente, potrivit unui comunicat al gigantului american de asigurari.

„MetLife intentioneaza sa investeasca pentru a creste in piete cu potential ridicat”, a declarat Michel Khalaf, Presedintele MetLife pentru Regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), „iar aceasta tranzactie creeaza o oportunitate excelenta de a oferi unui numar mai mare de clienti produse si servicii mai diversificate, precum si de a creste beneficiile din economii de scala pentru operatiunile locale, deja existente”.

„Acesta reprezinta inca un pas in realizarea viziunii MetLife de a fi liderul global in asigurari de viata, de accidente si sanatate, precum si in planuri de pensii si beneficii pentru angajati, ilustrand consecventa cu care actionam in vederea atingerii acestui obiectiv si capacitatea noastra de a aduce o infuzie de capital in aceste piete aflate in dezvoltare”, a afirmat Khalaf.

MetLife este compania mama a Alico Asigurari Romania si Alico Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat. American Life Insurance Company (Alico) este o companie MetLife, Inc., reprezentata in Romania prin Alico Asigurari Romania S.A. (Alico Asigurari) si Alico Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. (Alico Pensii). La 1 noiembrie 2010, MetLife, Inc. a achizitionat Alico, iar ca urmare a acestui acord, Alico Asigurari si Alico Pensii sunt acum companii afiliate MetLife, Inc.

Aviva este prezenta pe piata din Romania prin intermediul a doua companii, respectiv Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private. Aviva Asigurari de Viata si-a inceput activitatea pe 11 octombrie 2000.

Conform rezultatelor financiare din 2010, Alico Asigurari detine o cota de piata de 12,31% pe piata din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri