Celebra taxa pe fast-food a revenit in dezbaterea publica, dupa ce noul ministru al Sanatatii a anuntat ca va fi introdusa in legea sanatatii. Vezi reactia la cald a consultantilor fiscali, care au discutat despre efectele implementarii acestui proiect in cadrul Intalnirilor wall-street.ro.
Wall-Street.ro organizeaza intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, a educarii clientilor si a cresterii transparentei.

Jurnalistii wall-street.ro au discutat cu Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, Cristian Paun, profesor de finante la Academia de Studii Economice, Alexander Milcev, Partener Taxe in cadrul Ernst & Young, Mihaela Mitroi, Partener Taxe PricewaterhouseCoopers Romania si Dan Schwartz, Managing Partner in cadrul firmei de consultanta RSMScot despre cele mai recente propuneri de impozitare anuntate de Guvernul Ponta.

Una dintre cele mai controversate propuneri venite din partea unui ministru al Cabinetului Ponta este celebra taxa pe fast-food. Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat ca prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool, intrucat este vorba de o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea pe anumite boli si, respectiv, de un produs alcoolic.

wall-street.ro a luat reactia consultantilor fiscali in privinta acestei propuneri, cu ocazia Intalnirilor wall-street.ro.

Dan Schwartz, RSMScot: M-a frapat similitudinea situatiei de acum cu aceea pe care am vazut-o cand s-a petrecut schimbarea politica de acum 8 ani. Partidele de atunci au venit cu o noua filozofie fiscala, care a insemnat bineinteles noi taxe. Umorul situatiei este dat de faptul ca taxele sunt aceleasi. Au fost propuse din nou taxarea fast-food si suprataxarea berii.

Actualul ministru al Sanatatii vorbea de faptul ca celelalte bauturi spirtoase sunt deja suprataxate cu taxa de viciu, dar el nici macar nu stie ca taxa de viciu este inclusa in acciza. Nu este o suprataxare prin taxa de viciu, ci acciza este supradimensionata pentru a include in ea aceasta prelevare din acciza si directionarea catre bugetul Ministerului Sanatatii.

Deci, la bere s-ar putea suprataxa doar prin cresterea accizei. Alta posibilitate nu exista pentru ca nu ne lasa Uniunea Europeana.

Aceeasi lipsa de competenta pe care am intalnit-o atunci (in urma cu 8 ani - n.r.) in domeniul fiscal, o reintalnim si acum.

Mihaela Mitroi, PricewaterhouseCoopers: Taxa pe fast-food s-a dorit a fi introdusa initial in 2009. Este adevarat ca ministrul Sanatatii nu a stiut tehnic despre ce este vorba acolo, adica o marire de acciza. Oricum, ceea ce trebuie sa stim este ca Franta a introdus de la 1 ianuarie 2012 taxa pe fast-food, Danemarca are aceasta taxa, Belgia, de asemenea. Deci, noi stim ca exista tari care au introdus taxa aceasta si este acceptata la nivelul UE.

Alexander Milcev, Ernst&Young: Eu spun o concluzie simpla. Indiferent daca ei stiu legea sau nu, ceva o sa se puna in plus si o sa coste mai mult.

Dan Schwartz: Orice crestere de taxe inseamna ca vom avea un impact negativ in zona consumatorului. Preturile vor creste, iar consumatorii vor suferi in functie de elasticitatea produsului respectiv. Este posibil sa consume mai putin sau sa se indrepte catre alte produse alternative. De asemnea, producatorii vor fi afectati pentru ca, nemaifiind cerere, vor produce mai putin. In plus, mai exista inca o zona care va fi afectata si aceasta este intreaga societate, pentru ca scaderea productiei inseamna cresterea somajului.

Mihaela Mitroi: Declaratia ministrului Sanatatii s-a concentrat exclusiv pe ideea ca vor veni bani la bugetul asigurarilor de sanatate, ceea ce este probabil sa se intample ca efect imediat. Dar, este gresit pentru ca efectele acestei masuri sunt la nivelul intregii economii. Nu este suficient ca vor intra niste bani la Ministerul Sanatatii. Trebuie sa vedem in ce masura introducerea taxei poate sa afecteze economia nationala.

1. Credeti ca va fi descurajat consumul de shaworma ca urmare a taxei pe fast-food?
















Sursa foto: Mircea Dragos (fotografii-profesionale.ro)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri