UniCredit Tiriac Bank, a cincea banca locala in functie de active, a inchis anul trecut 37 de unitati, ajungand astfel la o retea de 208 sucursale.
Totodata, banca a obtinut un profit net consolidat de 177,4 milioane lei (40 milioane euro) in 2012, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in crestere cu 11,3% fata de 2011, pe fondul cresterii veniturilor si diminuarii provizioanelor. Profitul net individual obtinut de banca (excluzand contributia UniCredit Consumer Financing) anul trecut este de 173,1 milioane lei, in crestere cu 11,5% fata de anul precedent.

„Numarul de unitati si personalul au scazut, insa nu au fost masuri speciale de restructurare, ci modificari normale intr-o banca. Unele sucursale au fost relocate, altele au fost consolidate. De asemenea, am inchis unitatile din magazinele Metro pentru ca nu performau corespunzator”, a precizat directorul executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

El a declarat ca banca-mama sustine subsidiara din Romania, iar strategia este de crestere, nefiind excluse posibile achizitii.

„Momentan, nu avem pe masa niciun dosar de achizitie a vreunei banci, dar ne uitam atent la oportunitati”, a completat Rasvan Radu.

Veniturile operationale ale UniCredit Tiriac Bank au crescut cu 2,1%, pana la 1,25 miliarde lei, in principal datorita evolutiei pe segmentele de comisioane si trading. Veniturile din dobanzi au fost influentate negativ de scaderea indicilor de referinta si a marjelor practicate pentru imprumuturi, in timp ce costurile de finantare au crescut, fiind compensate doar partial de cresterea cu 9% a volumului finantarilor.

Cheltuielile operationale au crescut cu 3,6%, incluzand impactul relocarii in noul sediu si a unor costuri variabile legate de activitatea de business. Eficienta a fost mentinuta, raportul intre costuri si venituri plasandu-se la 50,8% in 2012.

Volumul activelor a ajuns la 25,1 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la finalul lui 2012, in crestere cu 9,8% fata de 31 decembrie 2011. Volumul creditelor din bilant a crescut cu 9,2% anul trecut fata de finalul lui 2011, pana la 17,3 miliarde lei (volumul total a ajuns la 19,9 miliarde lei daca includem si portofoliul de credite externalizate).

Creditele pentru segmentul corporate au crescut cu 12%, volumul imprumuturilor pentru IMM-uri a crescut cu 54%, in timp ce imprumuturile ipotecare au ramas la aproximativ acelasi nivel, iar creditele de consum (incluzand UCFin) au inregistrat o scadere cu 10% anul trecut fata de 2011.

Depozitele clientilor totalizau 13,8 miliarde lei la 31 decembrie 2012, in crestere cu 20% fata de finalul lui 2011, un avans mai accentuat inregistrandu-se pe segmentul persoanelor fizice (28%). Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 125%.

Tendinta de deteriorare a calitatii activelor observata la nivel de sistem bancar a continuat, desi mai temperat intr-o oarecare masura, pe fondul prelungirii crizei economice. Rata intarzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 12,2% in 2012, de la 11,7% cu un an in urma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri