Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea renunta complet la declaratia 394 (D394), care se depune pentru livrarile/prestarile si achizitiile efectuate de persoane inregistrate in scop de TVA, inlocuind-o cu obligatia de depunere a jurnalelor de vanzari si cumparari, registre in baza carora se pregatesc oricum declaratiile de TVA, a declarat Alexandru Comanescu, senior tax manager la firma de audit si consultanta fiscala Mazars.

Mediul de afaceri este nemultumit de modificarile aduse de ANAF declaratiei 394, care solicita in anumite situatii informatii mai detaliate decat in varianta precedenta, desi sefii din Ministerul Finantelor Publice au promis simplificarea formularului.

"Informatiile solicitate in formular sunt mult mai detaliate decat in versiunea curenta. In plus, raportarea tranzactiilor cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA poate genera un volum de munca suplimentar. Avand in vedere ca una din directiile Comisiei Europene in ceea ce priveste TVA este reducerea costurilor generate de procedurile de compliance (raportare), introducerea unui format stufos pentru declaratia 394 ar intra in contradictie cu aceste principiii. O solutie mult mai la indemana ar putea fi obligatia de depunere a jurnalelor de vanzari si cumparari, registre in baza carora se pregatesc oricum declaratiile de TVA (300, 390 si 394)", a declarat Alexandru Comanescu pentru Wall-Street.

ANAF a publicat vineri in Monitorul Oficial ordinul pentru modificarea formularului, iar acesta prevede inclusiv amanarea pentru luna iulie a termenului de la care se aplica noul formular, oferind timp suplimentar mediului privat sa se adapteze si sa spere ca se va ajunge, totusi, la o simplificare reala a declaratiei 394.

"La o prima vedere, singura simplificare majora ar fi cea legata de prelungirea termenului de depunere. Contribuabilii care nu avut timp/resurse pentru a implementa noile solicitari de raportare pana la data stabilita initial, au primit un timp suplimentar in care pot sa-si personalizeze programele informatice, astfel incat efortul uman pentru pregatirea formularului sa fie minim. Vorbind strict de simplificarile asteptate de mediul de afaceri, acestea nu par a fi reflectate in noul template. Totusi, avand in vedere timpul relativ scurt, exista speranta ca se va gasi o formula de compromis pentru simplificarea reala a formularului”, a afirmat expertul Mazars.

Precedentul ordin ANAF de modificare a formularului a fost publicat in Monitorul Oficial la inceputul lunii ianuarie, pentru a intra in vigoare de la 1 aprilie.

In referatul de aprobare a proiectului actualului ordin, ANAF a argumentat ca a propus modificarile tinand cont de reclamatiile primite din partea mediului privat, in timp ce amanarea ar trebui sa permita adaptarea sistemelor informatice la noile prevederi.

Sefii de la Finante au promis simplificarea declaratiei 394

La mijlocul saptamanii trecute, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice Gabriel Biris a reluat in timpul unei coferinte mesajul ca declaratiile 088 si 394 urmeaza sa fie simplificate semnificativ. Ulterior, secretarul de stat a postat si pe pagina proprie de Facebook un mesaj in acest sens.

"Apropo de toctorul de hârtii: de departe cele mai reclamate subiecte au fost D088 și D394! Zilele urmtoare, atât D088, cât și D394 vor fi semnificativ simplificate. La D088 nu numai formularul, cât și situațiile în care declarația e depus pentru firmele cu cod de TVA valabil. De ce avem nevoie de aceste formulare? Nu cumva ne complicm viața din ce în ce mai mult și am uitat de ce?", a scris Biris.

Si ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat, la inceputul saptamanii trecute, la "Ora Guvernului", ca formularele 088 si 394 vor fi simplificate.

Propunerea de a simplifica declaratia 394 a fost a doua dupa numarul de voturi pe portalul maisimplu.gov.ro, dupa cea privind declaratia 088, despre care autoritatile au afirmat, de asemenea, ca urmeaza sa fie simplficat.

Sursa foto: Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri