Alpha Bank si BRD Societe Generale au majorat avansul pentru creditele ipotecare ca urmare a publicarii legii darii in plata in Monitorul Oficial. Astfel, banca greceasca a crescut avansul perceput la imprumuturile in lei si in euro la pragul de 30%, respectiv 40%, in timp ce banca detinuta de francezii de la Societe Generale a ales sa majoreze avansul doar pentru imprumuturile in lei cu o valoare mai mica de 250.000 de euro - pragul pana la care se aplica darea in plata - la 35%, potrivit informatiilor disponibile pe site-urile bancilor.

Alpha Bank si BRD sunt primele institutii bancare care au crescut avansul creditelor ipotecare dupa ce legea a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial. BRD Societe Generale urcase avansul perceput la creditul imobiliar Habitat, insa doar pentru imprumuturile in euro acordate pe o perioada mai mare de 25 de ani inca dinainte de promulgarea legii. In prezent, francezii percep un avans de 35% pentru creditele in lei cu o valoare mai mica de 250.000 de euro. Pentru imprumuturile mai mari decat pragul mentionat, avansul se mentine la 15%.

Alte banci care au ales sa majoreze avansul cerut clientilor la contractarea unui credit sunt Raiffeisen, Bancpost, Banca Romaneasca, BRD si Intesa San Paolo si Garanti Bank. Avansul minim pentru creditele imobiliare in lei era de 15%, iar pentru euro de 25%, potrivit reglementarilor BNR.

Bancile care au majorat avansul creditelor ipotecare

Raiffeisen Bank a fost prima institutie bancara din Romania care a ales sa creasca avansul inca din ianuarie, cand darea in plata era retrimisa in comisiile de specialitate pentru vot. Astfel, la imprumuturile ipotecare in lei avansul a urcat la 35%, iar la creditele in euro a ajuns la 40%.

La doua saptamani dupa ce Raiffeisen Bank anunta majorarea avansului, Bancpost, banca elena detinuta de Eurobank, inasprea conditiile de creditare, majorand avansul la 33% pentru creditele in lei si la 43% pentru cele in euro.

Garanti Bank, subsidiara a grupului turc omonim, a modificat politica de creditare pentru imprumuturile imobiliare in euro si a crescut avansul de la 25% la 40% din luna aprilie.

In februarie, Intesa SanPaolo a crescut avansul pentru imprumuturile ipotecare in lei de la 15% la 20%, iar in euro de la 20% la 25%. Ulterior, in aprilie, banca a mai operat o majorare a avansurilor ajungand, in contextul darii in plata, sa perceapa un avans de minim 25% la lei si minim 30% la euro.

Sursa foto: www.BillionPhotos.com/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri