Dupa finalizarea achizitiei pachetului majoritar de actiuni de catre Erste Bank, Banca Comerciala Romana (BCR) va fi a doua subsidiara est-europeana a grupului Erste ca marime, cu o pondere de 6,3% din activele totale, potrivit unui studiu prezentat, in cursul zilei de ieri, de banca austriaca.
La jumatatea anului, Erste Bank detinea cea mai mare parte a activelor (68.5%, 117,2 miliarde euro) in Austria, iar subsidiara din Cehia, Ceska Sporitelna, se clasa pe locul doi in cadrul grupului, cu active de 24,7 miliarde euro (14,4% din total).

Daca se iau in calcul activele BCR in cadrul grupului Erste pentru primul semestru al anului, liderul pietei bancare romanesti ar reprezenta 6,3% din activele totale, potrivit datelor prezentate de Erste Bank.

La 30 iunie 2006, BCR active de 10,8 miliarde euro, care reprezentau aproximativ un sfert din activele bancare din Romania, arata statisticile bancii centrale.

BCR, o piesa grea in angrenajul Erste Bank

Dupa profiturile obtinue la jumatatea anului, BCR ar fi tot pe locul trei in cadrul grupului, cu o pondere de 13,1% in profitul net total. Datele prezentate de Erste Bank arata ca BCR a obtinut un profit net pe primele sase luni din 2006 de 71 milioane euro (aproximativ 253 milioane lei), in timp ce activitatea din Austria a generat un profit net de 207 milioane euro (39,7% din profitul grupului) iar subsidiara ceha a afisat un profit net de 159 milioane euro (29,4% din profittul total).

Dupa numarul angajatilor, BCR, cu un efectiv de 13.000 salariati, ar fi pe locul doi in cadrul grupului, cu peste un sfert (26,3%) din total, potrivit datelor prezentate de banca austriaca. in Austria, Erste are 15.500 angajati, iar Ceska Sporitelna, subsidiara ceha, are un personal de 10.700 salariati.

Datele prezentate Erste Bank intr-o conferinta tinuta, luni, la Bucuresti, nu au fost verificate de o entitate independenta si nu prezinta nici o garantie, avertizeaza reprezentantii Erste. "Documentele referitoare la orice contributie a BCR la strategia si rezultatele Erste Bank sunt prezentate sub rezerva finalizarii achizitionarii pachetului de 61,88% din capitalul BCR de catre Erste Bank. Finalizarea este asteptata pentru octombrie 2006 si este conditionata de o decizie pozitiva a Curtii Constitutionale a Romaniei", se arata in studiul bancii austriece.

Profit de 210 milioane euro dupa 8 luni

Banca Comerciala Romana (BCR) a avut un profit brut de 210 milioane euro (aproximativ 741 milioane lei) dupa primele opt luni ale anului, cu 50,5% mai mare decat in acelasi interval din 2005, potrivit datelor prezentate, luni, de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Profitul net dupa opt luni, dupa impozitare si participatii minoritare, a fost de 177,8 milioane euro (627 milioane lei), cu 50,2% mai mare decat se inregistrase dupa primele opt luni din 2005.

Indicatorul cost/venit al BCR s-a imbunatatit, fiind de 51,9% la sfarsitul lunii august, fata de 56,2% in august 2005. Rentabilitatea fondurilor proprii (ROE - return of equity) a ajuns la 23,9% in august 2006, fata de 17,9% cu un an in urma.

Rezultatele prezentate sunt dupa standardele internationale de raportare financiara (IFRS) si sunt inainte de restructurarea provizioanelor BCR, potrivit reprezentantilor Erste Bank.

In acelasi timp, activele BCR erau, la 31 august 2006, de 11,523 miliarde euro, cu 23,8% mai mari decat in august 2005. "La sfarsitul anului 2006, ne asteptam ca activele sa ajunga la aproximativ 13 miliarde euro", a declarat Treichl.

Erste spera sa recupereze pana in 2009 peste 10% din banii platiti pentru BCR

Erste Bank estimeaza ca Banca Comerciala Romana (BCR ) va obtine un profit net de 250 milioane euro in 2006 si se asteapta la o crestere anuala de 40% a profitului BCR pana in 2009, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de 10% din suma platita.

Integrarea BCR va aduce rezultate in crestere in anul 2007, cand se asteapta profituri cu 25% mai mari decat in 2006. Conducerea Erste spera ca raportul dintre costuri si venituri, care va fi de maxim 53% la sfarsitul acestui an, sa ajunga la aproximativ 40% in 2009, iar rentabilitatea fondurilor proprii (ROE), estimata la 23% pentru 2006, sa creasca pana la peste 35% peste trei ani, potrivit datelor prezentate de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Erste Bank are drept tinta cresterea anuala a profitului sau net cu 20% pana in 2009 si se bazeaza pe cresterea accelerata a activitatii bancare din noile state membre ale Uniunii Europene (UE) si din Ucraina, a explicat Treichl. "Peste 94% din clientii Erste Bank vor fi cetateni ai Uniunii Europene in 2007", se mai arata in raportul prezentat luni la Bucuresti de catre Erste Bank.

In 2007, Erste Bank va avea afaceri bancare in sase tari membre UE - Austria, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Banca austriaca mai are subsidiare in Croatia, Serbia si Ucraina, iar dupa integrarea BCR va fi prezenta si in Republica Moldova, prin sucursala deschisa la Chisinau de cea mai mare banca din Romania. "tinta pentru raportul cost/venit este sa ramana sub 55%, iar pentru 2009, rentabilitatea fondurilor proprii (ROE - return of equity) ar trebui sa se situeze intre 18 si 20%", se mai precizeaza in raportul prezentat de presedintele Erste Bank.

Curtea Constitutionala, BCR si Bursa

Actiunile societatilor de investitii financiare au recuperat scaderile cu pana la 3% din sedinta bursiera de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce Curtea Constitutionala a deblocat privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR).

"La sfarsitul sedintei de la Bursa, anuntul prin care Curtea Constitutionala a respins obiectia de neconstitutionalitate depusa de Partidul Rominia Mare la legea de privatizare a Bancii Comerciale Romane a intors piata pe un trend ascendent, iar actiunile SIF-urilor, care inregistrasera scaderi toata ziua, in unele cazuri cu 3%, si-au revenit si au inchis usor pe minus", a declarat, pentru News In, Adrian Caramiha, director general al Eastern Securities.

Valoarea tranzactiilor bursiere au scazut, luni, cu pste 8%, fata de sedinta de vineri, de la 48,86 milioane lei la 45,038 milioane lei (12,790 milioane euro), majoritatea investitorilor fiind in asteptarea anuntului legat de privatizarea BCR.

"Lichiditatea a fost destul de buna in sedinta de astazi, in special pe SIF-uri, unde s-au realizat tranzactii cu pachete de cate 2-3 milioane de actiuni, iar in zilele urmatoare cred ca va urma un trend usor ascendent, dupa ce piata a fost ridicata de anuntul ca legea de privatizare a BCR va fi trimisa la Presedinte pentru promulgare", a declarat pentru News In Florin Cazan, trader la Raiffeisen Capital&Investment.

Creditele neperformante reprezinta 2% din imprumuturile acordate de BCR

Creditele acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) care nu mai pot fi rambursate reprezinta a cincizecea parte din total, insa ele sunt garantate integral, in timp ce mai mult de jumatate (52%) din credite au risc scazut, potrivit unui raport prezentat de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Portofoliul de credite al BCR este asigurat in proportie de 90%. "Din 100 de euro credit neperformant, in medie 90 sunt asigurati si 10 ii plateste banca", a aratat Treichl.

Din punctul de vedere al riscului, 52% din credite au risc redus, 42% sunt sub supraveghere din partea conducerii, 4% sunt substandard si 2% sunt neperformante. "Proportia ridicata de credite sub supravegherea conducerii bancii are drept explicatie normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care cer ca imprumuturile acordate persoanelor fizice in valuta sa fie introduse in aceasta categorie", se precizeaza in studiul citat.

Valoarea creditelor acordate de BCR era de aproximativ 6,7 miliarde euro in august. Mai mult de jumatate (54%) din credite sunt acordate firmelor si municipalitatilor(corporate), peste o treime (39%) sunt acordate persoanelor fizice, iar restul de 7% reprezinta bani imprumutati sectorului public, arata datele publicate de banca austriaca.

Din portofoliul de credite de 4,1 miliarde euro din categoria corporate, 49% sunt acordate firmelor mici si mijlocii (IMM), 46% firmelor mari, iar 5% sunt imprumuturi acordate municipalitatilor.

Expunerea totala a BCR este de 8,5 miliarde euro, din care aproape doua treimi (64%) este expunerea pe firme si 28% este expunerea pe persoane fizice. "Niciun client nu reprezinta o expunere mai mare de 10% din totalul creditelor", se arata in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri