Casa Nationala de Pensii va lansa in decembrie o campanie de informare a contribuabililor cu privire la sistemul privat de pensii care va intra in vigoare din 2007, potrivit presedintelui Casei, Mihai Seitan
Casa Nationala de Pensii va dezvolta o campanie de informare asupra sistemului privat de pensii. Scopul campaniei este acela de a-i informa pe contribuabili cu privire la sistemul de pensii private, care intra in vigoare, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Potrivit lui Seitan, campania va avea un buget de minimum un milion de euro, iar sursa de finantare va fi Banca Mondiala. seitan a mai precizat, potrivit NewsIn, ca sistemul de pensii private "nu va fi o forma de FNI, pentru ca vor exista forme de evidenta si control".

Firmele care vor administra pensiile private vor fi trimestrial verificate si evaluate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Daca activitatea uneia dintre firme se situeaza sub valoarea medie a rentabilitatii celorlalte firme, fondurile acesteia vor fi transferate catre alte firme.

Potrivit legii Pilonului II de pensii, contribuabilii vor plati mai multe tipuri de comisioane. Acestia vor plati comisioane pentru administrarea depozitelor, taxe pentru audit si pentru tranzactiile la bursa. Aceste costuri pot fi acoperite fie de firma, fie din fondul de pensii. seitan a precizat ca au fost reduse costurile pentru firmele de administrare, acestea urmand a fi acoperite din fondul de pensii.

CNS Cartel Alfa a sustinut marti intr-o conferinta de presa, ca varianta actuala a legii privind pensiile private obligatorii, aflata in lucru in Parlament, ofera avantaje consistente companiilor de administrare a fondurilor, in detrimentul intereselor salariatilor care vor contribui la aceste fonduri. Principalele nemultumiri ale Cartel Alfa au fost legate de costurile de administrare mari, care vor fi platite de catre participanti, de rata de rentabilitate a fondurilor si de garantiile oferite contributorilor.

Seitan a declarat pentru NewsIn ca sindicatele contesta actuala varianta a proiectului de lege privind pensiile private obligatorii pentru ca isi doresc sa administreze fondurile care vor fi create in urma aplicarii acestei legi.

"Nu este pentru prima oara cand sindicatele contesta reforma pensiilor si mai ales legea pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II de pensii - n.r.), pentru ca si-ar dori ca ele sa fie cele care sa administreze fondurile de pensii care vor fi create prin trecerea in administrare privata a unei cote de doua pana la sase procente din bugetul asigurarilor sociale de stat", a spus presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai seitan, unul dintre initiatorii proiectului de lege mentionat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri