Masurile economice anuntate de Guvern vor grabi aparitia recesiunii in Romania, cu efecte agravate asupra bunastarii ramanilor si a statului in ansamblul sau, se arata intr-o scrisoare comuna a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). Deprecierea leului, scaderea pietei imobiliare, disparitia multor de munca sunt doar cateva din urmarile preconizate.

“Efectele acestor initiative nu vor contribui la stabilitate si dezvoltare, ci vor grabi instalarea unei recesiuni economice. Aceasta recesiune inseamna deprecierea cursului, scaderea pietei imobiliare, distrugerea de locuri de munca, scumpirea finantarii, in final o lovitura la adresa bunastarii tuturor romanilor”, se subliniaza in documentul citat.

Sistemul financiar sustine ca respecta politica fiscala in functie de prioritatile guvernarii, dar respinge si dezaproba cu tarie adoptarea unor masuri fara consultare prealabila pentru a stabili eficienta si impactul acestora, mistificarea modului de a desfasura afaceri al bancilor din Romania si condamnarea intregului sistem bancar pentru probleme structurale ale economiei romanesti (lipsa de investitii, impredictibilitate fiscala si legislativa, neajustarea veniturilor la productivitate, politici inflationiste).

“Declaratiile oficiale au pozitionat sistemul financiar bancar drept inamic al statului – un punct de vedere fals, daunator si fara nicio utilitate. Aceasta strategie politizeaza relatia cu un partener cheie al dezvoltarii economice – in fapt, principalul finantator al Statului Roman – si submineaza increderea institutionala. In contextul economic si geopolitic actual, aceasta decizie va avea costuri ridicate de incredere pentru Statul Roman”, avertizeaza reprezentantii bancilor.

Potrivit acestora, Guvernul ar fi trebuit sa adopte masuri constructive, cum ar fi programe de sprijin pentru crearea de locuri de munca calificate si de viitor.

“Intr-un an cu o semnificatie cu totul deosebita pentru Romania, tara ar avea nevoie de o viziune, de un plan pentru viitor. Romania are urgenta nevoie sa recupereze decalajele care o separa de Europa dezvoltata si trebuie sa profite de fereastra de oportunitate pe care inca o traversam. Acestea sunt adevaratele prioritati ale Romaniei si raspunsul la provocarile prezentului si viitorului se obtine prin dialog, colaborare si consens, nu prin decizii unilaterale si injuste. (...) Masurile anuntate risca sa grabeasca recesiunea in Romania. Consideram ca scaderea increderii poate avea insa costuri si mai mari, iar aceasta finalitate este cu siguranta opusa complet scopului urmarit prin aceste masuri”, se mai arata in scrisoarea citata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri