Fondul de investitii PPF Investments a achizitionat 56% din actiunile companiei de asigurare Ardaf, in urma unei tranzactii de aproximativ 35 milioane de euro, aceasta fiind a doua achizitie a cehilor in Romania, dupa preluarea a 19,3% din Romexterra Bank
Tender SA, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a vandut ieri intreg pachetul de 56% din compania romaneasca de asigurari Ardaf Cluj, intr-o singura tranzactie a carei valoarea se ridica la 118,76 milioane lei (34,74 milioane euro), potrivit omului de afaceri. "Am dat ordin sa se vanda printr-o casa de brokeraj", a declarat pentru NewsIn, omul de afaceri. "Am vandut tot pachetul", a mai declarat Tender. Titlurile Ardaf au cazut cu 24,86% in urma tranzactiei, pana la 0,13 lei pe titlu.

Potrivit unui comunicat PPF Investments, care prin compania Sabile Ltd. controleaza in prezent un pachet de aproximativ 70,8% din actiunile societatii de asigurari Ardaf, in urma preluarii pachetelor detinute, anterior, de Tender SA si Daniel Voicu, achizitionarea companiei Ardaf de catre Sabile a fost aprobata anterior de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si este in curs de aprobare de catre Consiliul Concurentei.

"Achizitia de azi a participatiei majoritare in cadrul companiei Ardaf este o tranzactie cruciala pentru PPF Investments pe piata din Romania", a declarat directorul PPF Investments, Pavel Kuta. "Este o investitie strategica, prin care intentionam sa repunem compania pe picioare, sa o transformam intr-un factor cheie in sectorul asigurarilor din Romania. Achizitionarea unui pachet majoritar la Ardaf vine in completarea celei pe care am facut-o recent, cand am achizitionat 100% din Roumanie Assurance International S.A. (RAI)", a adaugat Kuta.

PPF Investments a mai precizat in comunicat ca a achizitionat printr-o tranzactie incheiata pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pachetul de control, de 56,19% din actiunile Ardaf, detinut de societatea Tender SA. Anterior, Sabile Ltd achizitionase un pachet de 14,60% din titlurile Ardaf, vandut pe 14 februarie de catre avocatul Daniel Voicu, informeaza NewsIn. Firma cipriota este aceeasi care a imprumutat grupul Tender SA cu banii necesari pentru a subscrie la recenta majorare de capital social de la Ardaf.

"Sunt bucuros ca Ardaf are un nou investitor, puternic din punct de vedere financiar, capabil sa contribuie la restructurarea companiei si la cresterea ei, atat in ceea ce priveste asigurarile de viata, cat si asigurarile non-viata", a declarat directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Daniel Tudor. "Obiectivul nostru este sa devenim unul dintre primele cinci companii pe piata asigurarilor din Romania, in acest an", a mai spus Tudor.

Fostul presedinte si actionar principal al RAI Asigurari, Daniel Tudor, a fost ales de actionarii societatii de asigurari Ardaf in functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Ardaf. Daniel Tudor a fost propus, pentru aceste functii, de catre actionarul majoritar al Ardaf, Tender SA.

"Daniel Tudor, fost presedinte si actionar al Roumanie Assurance International (RAI Asigurari), a dovedit ca este un bun profesionist in asigurari si am incredere in el ca va reusi sa aiba rezultate foarte bune la Ardaf. Va avea un contract de performanta, ca manager la Ardaf, si astept de la el sa determine dezvoltarea Ardaf la intregul potential al companiei. L-am ales tocmai pentru ca si-a lichidat, recent, participatia de la RAI Asigurari si nu mai constituie un concurent pentru Ardaf, pe piata asigurarilor", a spus, la inceputul lunii februarie Ovidiu Tender, presedintele Tender SA.

Daniel Tudor a fost presedinte al CA si actionar principal la Roumanie Assurance International (RAI) isi vanduse, anterior, participatia de 47,4% din actiunile RAI Asigurari, fondului ceh de investitii PPF Investments, la fel cum au facut si ceilalti actionari ai RAI Asigurari.

Tender a vandut Ardaf Cluj pentru 35 milioane euro
De-a lungul timpului, au existat mai multe discutii privind posibila preluare, de catre o companie straina, a societatii de asigurari Ardaf. Printre numele vehiculate, ca posibili cumparatori ai pachetului majoritar al Ardar, au fost compania austriaca de asigurari Grawe, asiguratorul australian QBE sau grupul Vienna Insurance. in toamna anului 2000, QBE a purtat negocieri pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii de asigurari Ardaf, prin participarea la o majorare de capital a acesteia, fara rezultat, insa. Compania australiana a spus, atunci, ca in momentul in care va lua decizia de intrare pe piata romaneasca, Ardaf va fi prima sa optiune.

Actionarii Ardaf au decis, pe data de 15 noiembrie 2006, majorarea capitalului social al companiei cu suma de 100 milioane lei, prin aport in numerar, prin emiterea a un miliard de actiuni cu valoarea nominala, subscrierea efectuandu-se la pretul de 0,10 lei/actiune.

Administratorul special al societatii de asigurari Ardaf a decis, pe 9 ianuarie 2007, inchiderea operatiunii de majorare a capitalului social cu suma de 100 milioane lei, respectiv, majorarea capitalului social de la 62,59 milioane lei la 162,59 milioane lei. La majorarea de capital de la Ardaf au fost subscrise si varsate integral un numar de un miliard de actiuni, cu valoare nominala de 0,10 lei/actiune, la pretul de 0,10 lei/actiune.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus, recent, inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la Ardaf, dupa ce a constatat redresarea financiara a societatii. Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara.

Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii viza pe Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie. "Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se afirma in comunicatul CSA.

Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, in trimestrul al treilea al anului 2006, pierderi de aproape 24 milioane lei (circa 6,8 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 42,5 milioane lei (12,04 milioane euro).

In primele noua luni ale anului 2006, Ardaf a inregistrat pierderi in valoare de 106,43 milioane lei (30,15 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 155,14 milioane lei (43,94 milioane euro). Prin comparatie, in primele noua luni ale anului precedent, 2005, Ardaf a inregistrat un profit net de 557.629 lei (circa 157.000 euro) si un volum de prime brute incasate de 182,67 milioane lei (51,45 milioane euro).

In anul 2005, Ardaf a subscris prime brute in valoare de 233,17 milioane de lei, din care asigurarile generale au reprezentat un aport de 226,9 milioane de lei. Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, pe anul 2005, un profit net de 0,37 milioane lei (aproximativ 105.000 euro), la o cifra de afaceri neta de 245,11 milioane lei (68,66 milioane de euro).

SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA a fost infiintata in noiembrie 1992 si are sediul central in Cluj-Napoca. Reteaua teritoriala a companiei este formata din 160 de agentii, structurate in 25 de sucursale. Ardaf ofera produse de asigurari de viata, asigurari de persoane altele decat cele de viata, de autovehicule, maritime si de transport, de aviatie, bunuri, raspundere civila, pierderi financiare din riscuri asigurate si raspundere civila auto (RCA).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri