Eliminarea limitelor pentru ratele lunare la credite, decizie luata vineri de Banca Nationala a Romaniei, poate avea un impact important asupra pietei imobiliare si poate duce chiar la cresterea preturilor apartamentelor, sustine analistul imobiliar Radu Zilisteanu
Potrivit lui Zilisteanu daca decizia BNR de a elimina obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei nu o sa aiba o influenta majora asupra pietei, decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara a unui imprumut la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum este o adevarata surpriza si poate duce la o crestere importanta a creditelor.

"Renuntarea la plafonul de indatorare va avea intr-adevar un impact asupra pietei. Daca o persoana avea pana acum un venit de 500 de euro si putea plati o rata de circa 200, s-ar putea ca de acum incolo sa primeasca si un credit mai mare si sa achite si o rata de 300 sau chiar 350 de euro. Totul depinde insa de masurile pe care le vor lua bancile comerciale pentru ca ele isi fac singure politica", a declarat pentru NewsIn, Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI),

Analistul mai spune ca in conditiile in care bancile vor relaxa aceste limite de indatorare, "se va da drumul la robinetul cu credite, iar acest lucru va alimenta cererea de pe piata imobiliara, crescand totodata si preturile locuintelor". Zilisteanu considera ca in prezent bancile asteapta ca "cineva sa ia taurul de coarne" si sa puna in aplicare masura BNR, iar apoi bancile mici vor urma acest val.

De aceeasi parere este si actionarul majoritar al grupului Altex, Dan Ostahie. Potrivit lui Ostahie, eliminarea, de catre BNR, a obligativitatii avansului, precum si liberalizarea modalitatii de calcul a limitelor de indatorare pentru populatie, vor face ca imprumuturile imobiliare si ipotecare sa devina mai accesibile, ceea ce va face sa creasca cererea pe piata imobiliara. "Aceasta crestere a cererii, coroborata cu alti factori, cum ar fi majorarea preturilor la terenuri si la materiale de constructie si cresterea salariilor in domeniul constructiilor, ar putea determina o accelerare a cresterii preturilor pe piata imobiliara romaneasca, a declarat Dan Ostahie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri