National Bank of Greece urmareste dublarea cotei de piata a Bancii Romanesti, a numarului de unitati deschise in Romania pana in 2009 si obtinerea a peste jumatate din profitul total al grupului elen din afara Greciei in urmatorii ani
"Planul pentru Romania este unul de crestere organica si nici nu poate fi altfel. Orice achizitie va fi un eveniment secundar", a declarat vicepresedintele National Bank of Greece, Ionannis Pechlivanidis. Grupul nu isi propune sa creasca prin achizitii, a mai spus vicepresedintele NBG.

Pe de alta parte, planul de extindere al NBG pentru Banca Romaneasca prevede cresterea numarului de unitati deschise in Romania pana in 2009 la aproximativ 190, de la 76 de sucursale si agentii, cate avea banca la sfarsitul anului 2006. Potrivit reprezentantilor NBG, dezvoltarea va permite cresterea cotei de piata a Bancii Romanesti.

Ne vom orienta in special pe cresterea organica si vom urmari mai putin marirea profiturilor", a mai spus Pechlivanidis, care a adaugat ca in anii urmatori profitul Bancii Romanesti va creste intr-un ritm mai lent fata de cel inregistrat in 2006.

Banca Romaneasca avea active de 3,56 miliarde lei (1,05 miliarde euro) si detinea o cota de piata de 2,07% la sfarsitul anului trecut, fiind pe locul al 12-lea in sistemul bancar romanesc, potrivit datelor bancii centrale. Afacerea din Romania a National Bank of Greece (NBG) a inregistrat anul trecut un profit brut de 13,2 milioane euro, mai mult decat triplu fata de rezultatul anului trecut, pe fondul cresterii cu 30% a veniturilor, pana la 51,1 milioane euro.

Concentrare pe mediul urban

Referitor la strategia de dezvoltare a bancii, directorul general al Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis a spus ca aceasta este si va continua sa fie agresiva, din moment ce exista inca o mare parte a populatiei care nu beneficiaza de servicii bancare. Maragkoudakis a confirmat ca extinderea bancii vizeaza mediul urban. Potrivit acestuia, tinta pentru extindere a BR este reprezentata de orasele cu o populatie de peste 50.000 de locuitori.

Dupa ratarea CEC, grecii de la NBG vor 5% din piata bancara autohtona
Strategia de extindere a BR urmareste si dezvoltarea afacerii cu carduri in Romania, sector in care banca va fi mult mai agresiva in viitor, a spus directorul general al Bancii Romanesti. "Trebuie sa alergam mai repede decat competitia", a adaugat Maragkoudakis.

Referitor la posibilitatea de implicare a bancii in sectorul fondurilor mutuale, vicepresedintele NBG a afirmat ca e prea devreme pentru astfel de investitii si ca este improbabil ca BR sa mearga in aceasta directie anul acesta.

"Nu as spune ca acesta este momentul potrivit, deoarece ratele dobanzilor sunt inca prea ridicate. Evolutia pe acest segment depinde de strategia de management a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Lucrurile se misca, insa, in directia potrivita si va veni momentul cand oamenii vor fi mai deschisi catre alte de investitii", a spus Pechlivanidis. Fondurile mutuale au un procentaj foarte scazut in Romania, ca investitii pentru populatie. Ponderea va creste, dar depinde de ratele dobanzilor, a continuat vicepresedintele NBG.

Convergenta la euro mareste competitia

Despre felul in care aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va influenta evolutia NBG in tara si despre viitoarea convergenta la euro, Pechlivanidis a afirmat ca tara e deja pe drumul spre convergenta si ca aceasta deja se petrece. "Scaderea ratelor le va permite mai multor oameni sa se imprumute si sa caute alternative prin care sa-si depuna banii", a continuat vicepresedintele grupului bancar elen.

Dupa ratarea CEC, grecii de la NBG vor 5% din piata bancara autohtona
Strategia BR pentru urmatorii ani include printre prioritati si crearea unei baze de depozit favorabile cresterii. "Nu poti asigura cresterea fara o baza de depozit", a spus vicepresedintele grupului bancar elen. "Nu putem neglija ca Banca Romaneasca creste mai ales bazat pe wholesale funding, modalitate pe care vrem sa contam din ce in ce mai putin", a completat directorul general al BR.

Piata autohtona se consolideaza

Maragkoudakis a spus, pe de alta parte, ca exista o tendinta de consolidare pe piata bancara romaneasca. "Primele cinci banci din Romania detineau in 2006 aproximativ 65% piata si aceasta pondere va creste, probabil, pana in 2009, posibil pana la 80%. Comparativ, ponderea primelor cinci banci din sistemul bancar este, in prezent, in Grecia, de aproximativ 75%", a completat vicepresedintele NBG, care a mai spus ca ceea ce limiteaza totusi consolidarea bancara in Grecia este sistemul legal. Banca Romaneasca practica o rata a dobanzii neutra pentru creditele ipotecare, in primul an, perioada urmata de un nivel variabil al ratelor.

Referitor la introducerea in contractele pentru credite ipotecare a unor valori precum Euribor si la clarificarea evolutiei ratelor pentru acest tip de credit al Bancii Romanesti, vicepresedintele NBG a spus ca principalul impediment este imposibilitatea de a anticipa evolutia ratelor dobanzilor pe piata romaneasca.

"Atat experienta cat si concurenta ne arata ca consumatorul nu ar trebui sa fie ingrijorat in aceasta privinta. Nu ne putem imagina ca o banca va lua o rata cu mult mai mare peste piata, deoarece piata este cea care regleaza acest lucru. Nu putem fi in afara pietei, consumatorul are si va avea optiuni, inclusiv sa renunte la serviciile noastre", a adaugat Pechlivanidis.

Banca Romaneasca a fost fondata in 1993, ca banca comerciala universala, cu capital integral privat. In octombrie 2003, Grupul National Bank of Greece (NBG) a achizitionat pachetul majoritar la Banca Romaneasca S.A. si detine in prezent 88,7% din capitalul social al acesteia, iar restul de 10,18% este detinut de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Peste jumatate din profit, de la subsidiare

Pechlivanidis a afirmat ca, prin achizitiile din 2006, grupul a acumulat destul incat sa isi sustina planul pe viitor. Principalele achizitii din 2006, pe plan international, ale grupului elen au fost preluarea a 46% din Finansbank, acum detinand 80% din banca turceasca, si preluarea bancii sarbesti Vojvodjanska. "Avem un plan care spune ca peste jumatate din profit ar trebui sa vina din afara in urmatorii ani, prin urmare, achizitiile in Grecia nu sunt deloc o prioritate", a mai spus vicepresedintele elen.

Dupa ratarea CEC, grecii de la NBG vor 5% din piata bancara autohtona
Grupul NBG a raportat, pentru 2006, un profit net de 990 milioane euro, cu 36% peste cel obtinut in 2005, iar subsidiarele din sud-estul Europei, inclusiv Banca Romaneasca, au contribuit cu 108 milioane euro la profitul net consolidat, potrivit datelor publicate de institutia financiara elena. Datele sunt neauditate si includ, pentru prima oara, rezultatele bancii turcesti Finansbank, la care NBG detine 80% din capital.

Comisia pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a refuzat, la mijlocul lunii decembrie 2006, oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri