Asiguratorul global Coface, prezent pe piata locala din 1996 prin divizia care ofera informatii de credit si stabileste ratingul companiilor, a dat startul oficial si pentru operatiunile de asigurare de credit, compania fiind prezenta in acest moment in Romania cu trei din cele patru linii de business ale sale
Coface Romania, sucursala grupului Coface Austria Kreditversicherung, a lansat asigurarea de credit comercial, prin care acopera riscul de neincasare a creantei. Contractul de asigurare protejeaza practic un creditor impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client care nu isi mai plateste creditul contractat.

Deschiderea activitatii de asigurari in Romania reprezinta un moment strategic important pentru Coface in regiune. Romania este a 4-a tara in Europa Centrala si de Est unde Coface implementeaza core-business-ul grupului, si a doua ca marime dupa Polonia in regiune. Asteptarile sunt foarte mari, piata romaneasca oferind extrem de multe oportunitati de afaceri, care vor duce la o crestere rapida si spectaculoasa a acestei linii de afaceri pana in 2010, a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Coface Romania estimeaza ca pana la finalul anului va inregistra 30 de clienti, veniturile obtinute de la acestia prin primele subscrise urmand sa fie de un milion de euro. Christian Berger, membru al board-ului Coface Austria, a explicat pentru Wall-Street ca numarul de clienti prognozati pentru acest an poate parea mic, dar evolutia din urmatorii ani poate fi foarte buna. Si in Ungaria am avut in primul an un numar de clienti asemanator, iar in al doilea an am inregistrat o crestere de 300%. In Polonia avem 250 de clienti pentru asigurarile de credit, cifra totala de afaceri a subsidiarei Coface fiind de 16 milioane de euro in 2006, a mai precizat Christian Berger.

Coface Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, cresterea medie anuala in perioada 2004-2006 fiind de 71%. 55% din cifra de afaceri a Coface Romania a fost adusa de linia de informatii de credit, restul de 45% fiind adusa de linia de management al creantelor. Martina Dobringer, CEO Coface Austria a precizat ca asiguratorul are in vedere intrarea pe piata locala si cu business-ul de factoring. Vom observa cum evolueaza segmentul de asigurari de credit pentru a analiza intrarea cu divizia de factoring. Probabil ca in urmatorii doi trei ani vom oferi aceste si aceste servicii, a adaugat CEO-ul Coface Austria. In acest moment, pe piata romaneasca, ofera servicii de factoring ING, BCR, BRD SocGen, Unicredit, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank , BT si Romexterra.

Oficialii Coface estimeaza ca expunerea totala a creditelor contractate de companii romanesti va atinge 300 de milioane de euro la finalul acestui an. Expunerea grupului Coface in Romania a atins nivelul de un miliard de euro, la sfarsitul lunii februarie, adica companiile straine au asigurat creante acordate companiilor si institutiilor autohtone in valoare totala de un miliard de euro.

Expunerea grupului a crescut cu 33% fata de luna decembrie 2006, cand expunerea totala era de 750 milioane de euro, aderarea la Uniunea Europeana fiind un factor care a influentat pozitiv creditarea companiilor si institutiilor autohtone. Numarul de companii de risc din Romania asigurate este de 4.700, si provin in cea mai mare parte din industriile siderurgica, chimica, auto, sau din domeniul telecomunicatiilor, cosmeticelor, farmaceutice.

Sistemul de asigurare a unui credit functioneaza in felul urmator: Coface realizeaza o analiza a companiei care doreste sa contracteze un credit si ii stabileste o limita maxima de creditare. Daca creditorul acorda o creanta in limita maxima stabilita, acesta poate sa isi asigure creditul acordat contra unei prime de asigurare. In cazul de neplata al creditatului, compania care a acordat creanta isi incaseaza banii de la Coface Romania, urmand ca asiguratorul sa continue demersurile de recuperare a creantei. Limita de creditare se calculeaza in functie de mai multi factori, printre care riscul de tara, informatiile despre piata, analiza economica sectoriala sau istoricul de plata.

Coface asigura 85% din valoarea totala a unui contract sau a intregii cifre de afaceri. Prima de asigurare se calculeaza ca procent din cifra de afaceri, si poate varia in medie intre 0,3% si 0,8%. Perioada maxima de credit este de 120 de zile de la data facturarii. Raspunderea Coface este de maxim 25 de ori prima platita, dar poate atinge si un nivel de 30-35 de ori prima platita, caz in care se va plati un procent suplimentar. In caz de neplata, Coface va achita creanta in 30 de zile in caz de faliment sau in maximum cinci luni in caz de neplata prelungita dupa perioada de colectare. In cazul in care suma recuperata depaseste despagubirea acordata, aceasta va reveni asiguratului.

Asiguratorul nu va incheia asigurari pentru cazurile deja disputate, pentru creantele dintre persoane fizice sau companii din acelasi grup, pentru sumele ce depasesc limita de creditare stabilita, pentru livrarile pentru companiile aflate in insolventa sau pentru creantele acordate institutiilor guvernamentale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri