Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, marti, dobanda de politica monetara la 7% pe an, dar a modificat dobanzile pentru facilitatea de depozit si pentru cea de credit pentru a creste rolul de semnal al dobanzii cheie si a limita volatilitatea dobanzilor din piata interbancara, a anuntat BNR.
Astfel, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit urca de la 1% pe an la 2% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit scade de la 14% la 12% pe an.

De asemenea, banca centrala a redus de la o luna la doua saptamani scadenta pentru operatiunile de atragere a surplusului de lichiditate al bancilor comerciale in depozite.

BNR a indulcit rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei, care echivaleaza cu 20% din pasivele in lei ale bancilor, reducand-o de la 21% la 18% pe an incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2007, a mai anuntat banca centrala, potrivit NewsIn.

"In acelasi timp, consiliul de administratie reafirma ca BNR va exercita in continuare prin intermediul operatiunilor de piata un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe piata financiara si mentine neschimbat nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se spune in comunicatul bancii centrale.

In prezent, rezervele minime obligatorii sunt de 40% din pasivele in valuta si de 20% din cele in lei ale bancilor comerciale.

BNR considera ca procesul de dezinflatie se mentine pe o traiectorie "consecventa cu atingerea tintei de inflatie pentru acest an". De asemenea, in comunicatul bancii centrale se aminteste de incetinirea usoara a ritmului de crestere economica, pana la 6% in primul trimestru al acestui an fata de perioada echivalenta din 2006, "pe fundalul unui soc negativ asupra ofertei datorat agriculturii", precum si de mentinerea tendintei de adancire a deficitului de cont curent.

Continuarea procesului de dezinflatie este reflectat de mentinerea ratei anuale a inflatiei sub valoarea punctului central al tintei de inflatie stabilite pentru acest an, de 4% plus sau minus 1%. Astfel, in lunile mai si iunie, inflatia anuala s-a mentinut la circa 3,8%, fata de 4,87% in luna decembrie 2006, iar i nflatia de baza (core) , calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, a coborat la 2,65% in iunie, comparativ cu 2,7% in luna precedenta si 3% in decembrie 2006.

Reducerea inflatiei s-a produs "pe fondul mentinerii unor conditii monetare de ansamblu restrictive, in conditiile aprecierii mai pronuntate a monedei nationale", precizeaza BNR.

BNR remarca, din nou, reducerea avansului creditului neguvernamental, care include imprumuturile acordate populatiei si firmelor, dar si cresterea volatilitatii lichiditatii si a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. "Aceasta situatie impune recalibrarea culoarului ratelor dobanzilor pentru facilitatile permanente oferite institutiilor de credit, consolidandu-se astfel si rolul de semnal al dobanzii de politica monetara pentru piata interbancara care reprezinta o veriga importanta a canalului de transmisie a impulsului monetar in economie", mai arata BNR.

Creditele acordate populatiei si firmelor romanesti au crescut la finalul lunii iunie a acestui an cu 44,3% fata de perioada similara a lui 2006 pana la 109,03 miliarde lei (34,79 miliarde euro), cel mai mare avans fiind inregistrat de imprumuturile in valuta catre populatie. Ritmul de crestere a imprumuturilor acordate sectorului neguvernamental s-a temperat, insa, constant din luna februarie, cand s-a inregistrat un avans anual de 55,2% al creditelor acordate de banci populatiei si firmelor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri