Bancherul Nicolae Danila a demisionat ieri din functia de director executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), de comun acord cu actionarul majoritar, Erste Bank, care l-a numit in locul sau pe vicepresedintele actual al BCR, Manfred Wimmer.
Comunicatul comun al Erste Bank si BCR lasa sa se inteleaga ca Wimmer, membru al Comitetului Executiv al BCR, va ocupa temporar aceasta pozitie incepand cu 1 decembrie 2007.

"Manfred Wimmer a fost numit CEO interimar al BCR, in urma deciziei d-lui Nicolae Danila de a demisiona din pozitia de CEO al Bancii Comerciale Romane (BCR), subsidiara din Romania a Grupului Erste. Dl. Wimmer, membru al Comitetului Executiv al BCR, va ocupa aceasta pozitie, incepand cu 1 decembrie 2007", se arata in comunicatul BCR.

Nicolae Danila a fost numit CEO al Bancii Comerciale Romane in anul 2000 si a pastrat aceasta pozitie dupa privatizarea bancii din 2005. “Consider ca, impreuna cu intreaga echipa BCR am obtinut pana acum un succes deosebit. Astazi doresc sa-i informez pe clientii si pe partenerii nostri, pe colegii mei precum si piata per ansamblu ca, in baza intelegerii reciproce cu actionarul majoritar, voi parasi banca incepand cu 1 decembrie 2007. Sunt convins ca succesorul meu va continua povestea de succes a BCR si le urez, pe aceasta cale, dansului si bancii, toate cele bune,” a declarat Danila.

“Am dori sa ii multumim lui Nicolae Danila pentru contributia cruciala pe care a adus-o la rezultatele financiare solide ale Bancii Comerciale Romane. El a fost cel care ne-a oferit stabilitatea necesara, experienta extinsa precum si angajamentul sau personal pentru succesul programului de integrare a Bancii Comerciale Romane in cadrul Erste Group. Intelegem si respectam aceasta decizie, al carei moment l-am agreat impreuna. Dl. Danila ne paraseste cu cele mai bune urari de viitor din partea noastra” a comentat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Manfred Wimmer (51) a condus echipa responsabila de achizitia Bancii Comerciale Romane de catre Erste Group. In prezent acesta este vice-presedinte si membru al Comitetului Executiv al BCR, responsabil cu integrarea in cadrul Erste Group. „Manfred Wimmer este solutia ideala pentru aceasta pozitie. Dumnealui cunoaste foarte bine atat Grupul Erste cat si operatiunile noastre din Romania si este perfect pregatit pentru a genera efecte maxime din sinergiile de grup si avantajele competitive ale BCR pentru a duce banca la nivelul urmator”, a comentat Andreas Treichl asupra alegerii noului CEO.

Manfred Wimmer va ocupa temporar pozitia de CEO. Prioritatile sale vor fi finalizarea Programului de Integrare si Dezvoltare, imbunatatirea sistemului de management si a modelelor de performanta in BCR precum si intarirea pozitiei de lider de piata a BCR.

"Dupa finalizarea procesului de integrare, va fi numit un nou CEO, care va putea dedica intreaga sa atentie clientilor bancii si dezvoltarii pozitiei de piata a BCR", a mentionat comunicatul

Miscarea a surprins piata financiara romana, care se astepta insa la preluarea controlului executiv de catre actionarul majoritar.

Fercala: Demisia este o surpriza pentru actionarii romani ai bancii

Demisia lui Nicoale Danila din functia de director executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR) poate fi atribuita unei diferente de opinii intre acesta si Erste Bank cu privire la restrucurarea bancii, a declarat pentru NewsIn, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Demisia lui Nicoale Danila este o surpriza pentru actionarii romani ai bancii, dar "Manfred Wimmer este austriacul care cunoaste cel mai bine banca", a mai spus Fercala. "Ma surprinde, desi era normal ca, la un moment dat, Erste sa-si puna omul cheie la conducerea BCR", a spus Fercala, care conduce compania de investitii financiare SIF 3 Transilvania, actionar semnificativ al BCR.

Cuzman: Pozitia lui Danila era complicata, pentru ca urmarea listarea BCR

Pozitia lui Nicolae Danila in fruntea Bancii Comerciale Romane (BCR) era complicata, pentrui ca acesta sustinea listarea titlurilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar actionarul majoritar urmareste listarea Erste Bank, a declarat la The Money Channel, presedintele SIF 1, Ioan Cuzman

Potrivit lui Cuzman, este posibil sa fi existat momente in care opinia lui Nicolae Danila a fost diferita de cea a Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, pentru ca Danila cunostea in detaliu activitatea bancii in cadrul pietei bancare din Romania, dar si aspecte legate de piata de capital. De aceea, Ioan Cuzman considera ca la baza demisiei din fruntea BCR a lui Nicolae Danila, stau "motive foarte serioase".

Serbanescu: Erste vrea sa controleze BCR prin echipa manageriala

Demisia lui Nicolae Danila din fruntea Bancii Comerciale Romane (BCR) e rezultatul faptului ca Erste, actionarul majoritar al bancii, vrea sa controleze BCR si prin echipa manageriala, nu numai prin Consiliul de Administratie, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu

Potrivit lui Serbanescu, pe plan international se anunta "vremuri grele, inclusiv in domeniul bancar" si de aceea, Erste Bank, actionarul majoritar al BCR a impus la conducerea acesteia omul pe care il doreste. Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca astfel s-a incheiat o perioada de interimat, care oricum a durat destul de mult, timp si in care Nicolae Danila a detinut functia de director executil al Bancii Comerciale Romane.

Radulescu: Demisia lui Danila e un avertisment pentru sefii romani ai bancilor

Demisia lui Nicolae Danila din fruntea Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost o intelegere mutuala si poate reprezenta o tendinta de schimbare a managerilor romani cu altii straini, a declarat la The Money Channel, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.

Potrivit lui Eugen Radulescu, faptul ca Nicolae Danila a renuntat la functia detinuta in cadrul Bancii Comerciale Romane este mult mai important decat faptul ca un presedinte de banca pleaca si trebuie privit ceea ce se intampla in sistemul bancar romanesc in ansamblul sau, nu in particular.

Radulescu a explicat ca in cazul numirii presedintilor de banci exista doua abordari, in care fie este adus un manager strain, fie un manager roman, care cunoaste piata interna este lasat sa conduca o banca si dupa preluarea acesteia de catre o institutie de profil straina. "In ultima vreme se produsese o tendinta de crestere a numarului de manageri romani si mai multe banci au ales manageri romani pentru conducere, chiar banci straine", a adaugat Radulescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri