Moneda europeana era cotata la 3,6340-3,6400 lei la finalul sedintei valutare de joi, cu circa zece bani (2,6%) mai mult decat miercuri seara, pe o piata marcata de ordine masive de cumparare de valuta in schimbul leilor, sustin dealerii.
"Au foarte multe ordine de cumparare de valuta, dat fiind ca nici contextul international nu este deosebit de bun. Diferenta dintre bid si ask (ordinele de cumparare si cele de vanzare - n.r.) a crescut foarte mult in ultimele ore, semn al nesigurantei din piata", a spus dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a spus zilele trecute intr-un interviu ca este mai multumit de cursul actual de schimb al leului decat de cel "total nesustenabil" din cursul acestei veri, iar BNR va mentine regimul de flotare controlata pentru a nu crea probleme economiei.

Leul s-a depreciat in prima parte a zilei de joi aproape constant de la 3,5550 lei/euro, cat era cotatia din deschiderea sedintei valutare, pana la 3,6150 lei/euro, iar la 13:20 euro era cotat la 3,6050-3,6120 lei. Ulterior, leul si-a reluat deprecierea pana a atins nivelul de 3,3650 lei/euro, iar la finalul zilei era cotat la 3,6340-3,6400 lei/euro.

Cursul afisat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5944 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu peste 5 bani (1,56%) fata de euro, de la 3,5393 lei/euro, cat era miercuri. Leul nu a mai trecut de acest nivel din 14 iulie 2006, cand BNR a afisat un curs al monedei europene de 3,5947 lei.

Joi, leul si-a continuat deprecierea pana la cotatii apropiate de 3,64 lei/euro, ceea ce marcheaza o depreciere de circa 17% fata de nivelul de 3,11 lei/euro atins la inceputul lunii iulie.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4822 si 1,4873 dolari/euro, iar in jurul orei 17:30, ora Romaniei, era cotata la 1,4840 dolari/euro.

Cursul afisat joi de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu 3 bani (1,27%) fata de dolar, de la 2,3930 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,4233 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 2,72% pe an fata de 4,22% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 4,13% pe an, de la 5,09% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight in lei au scazut la 2,5-3,5% pe an de la 4-5% pe an, cat erau miercuri, ca urmare a lichiditatii ridicate de pe piata interbancara inaintea sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dealerii se asteapta ca dobanzile overnight sa se mentina la un nivel scazut pana pe 23 noiembrie, in ultima zi de constituire a rezervelor, dupa care sa revina la normal, in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri