Surse din piata cred ca Wiener Staedtische, proaspatul proprietar al Omniasig, ar vrea sa cumpere firma lui Ioan Niculae
Noul director general al Asirom va fi Boris Schneider, care va prelua functia de la 1 iunie, cand il va inlocui pe Ion Bratulescu, transferat in postul de director general adjunct, potrivit unui comunicat Asirom remis Mediafax.

Surse din piata asigurarilor spun ca numirea lui Schneider la conducerea Asirom ar putea reprezenta un prim pas in preluarea companiei de catre grupul Wiener Staedtische, care a incheiat, recent, un acord de preluare a Omniasig.

"Pentru o perioada de timp, Schneider a fost director general adjunct la Unita. Intrarea in managementul Asirom este o miscare inteligenta pentru Wiener Staedtische. El va identifica punctele forte si problemele companiei, iar dimensiunea ofertei va fi mai apropiata de valoarea Asirom", au afirmat sursele citate.

Cetatean austriac, Schneider are o experienta de peste 23 de ani in domeniul economico-financiar si asigurari. Din anul 1999, el a lucrat in cadrul grupului austriac Wiener Staedtische, unde a indeplinit diverse functii de conducere, printre care si pe cea de coordonator pentru Europa de Sud-Est.

Incepand cu luna februarie 2004, postul de director general la Asirom a revenit, in ordine cronologica, lui Catalin Stroe, Fred Heat si Ion Bratulescu.

In 2004, Asirom a raportat venituri din prime de 5.160 miliarde de lei (127,3 milioane de euro) si s-a clasat a doua in topul asiguratorilor autohtoni. Controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, prin InterAgro, societatea si-a diminuat cota de piata cu peste 4 puncte, pana la 14,77%.

In declin din 2002

Declinul Asirom a inceput in anul 2002, cand a pierdut pozitia de lider al pietei de profil.
In privinta rezultatului activitatii, Asirom a incheiat cu pierderi de 236,2 miliarde de lei, pentru prima data de la inceputul activitatii, in anul 1990. Cu un an in urma, societatea a obtinut un profit net de 176,13 miliarde de lei.

O treime din totalul pierderilor pe piata asigurarilor revine, astfel, Asirom.

Pierderea a fost generata de rezultatul negativ inregistrat de companie pe clasa de asigurari de avarii auto si furt, din care jumatate a fost pierdere din polite de avarii auto si furt incheiate cu persoane fizice.

Monopol?

Wiener Staedtische a zguduit recent piata cand a cumparat cu 64 de milioane de euro a pachetul detinut de grupul israelian TBIH la Omniasig. Cand tranzactia va fi incheiata, Wiener Staedtische va avea o cota de piata de 18,9. Omniasig a cumparat 40% din actiunile AGI Romania si a preluat si Asirag.

In cazul in care grupul austriac s-ar intelege cu patronul Niculae la pret, Asirom ar urca austriecilor cota de piata la 33,67%. Mult peste tot ce a avut pana acum vreo companie de asigurari. Austriecii sunt astfel pe cale sa realizeze un monopol.

Consiliul Concurentei a decis recent sanctionarea Omniasig cu o amenda in valoare de 15 miliarde lei, numai pentru omisiunea notificarii dobandirii controlului asupra Asirag si AGI Romania. In legatura cu preluarea Omniasig de catre Wiener Staedtische nu a fost depusa nici astazi notificare la Consiliul Concurentei. Partile sunt insa in deplina legalitate pentru ca tranzactia nu s-a definitivat, de la acel moment avand la dispozitie 30 de zile pentru notificare.

Surse din Consiliu nu s-au putut pronunta ce s-ar intampla in cazul preluarii Asirom de catre aceeasi firma, dar au spus ca avand in vedere importanta pe piata a celor doua companii, o astfel de decizie ar trebui notificata in timp util.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri