“Plecarea din private equity si intrarea in consultanta se traduc prin trecerea de la adaugare de valoare la crearea de valoare”, descrie Francisc Bodo unul din cel mai importanti pasi din cariera sa: decizia de a renunta la un salariu sigur pentru a-si crea propria companie, Bodo Consulting.
Fostul director de investitii la compania internationala de private equity GED spune ca viata este o continua provocare, nefiind lineara si nu trebuie sa avem perceptia ca, daca un manager ajunge pe un post bun si vizibil, se aseaza implicit pe o platforma lina. “Nu este deloc asa mai ales in mediul de afaceri romanesc unde transformarile sunt extrem de rapide”, isi explica Bodo drumul de la “functionar” la intreprinzator.

Francisc Bodo se gandea de ceva timp sa renunte la cariera in domeniul private equity, ma ales ca, cel putin in ultimii sapte - opt ani, toate transformarile s-au produs mai rapid decat se astepta. “Lucram pentru altii si actiunile mele depindeau de aprobarile altora si am sesizat ca piata cere foarte rapid altceva si atunci am luat decizia de a deveni intreprinzator”, adauga Bodo.

Ca director de investitii la GED, Francisc Bodo a fost responsabil de partea de asset management (administrarea activelor). "Performanta in acest domeniu se obtine contribuind cu sangele rece al investitorului profesionist alaturi de implicarea sentimentala a intreprinzatorilor vis-a-vis de afacerile pe care le crestem impreuna. Stai in piata, urmaresti ce se intampla, cum se misca, cauti sa stabilesti o relatie de incredere cu intreprinzatorii”, explica Bodo.

Noul antreprenor nu se vede implicat sub nicio forma in operatiuni de tip speculativ, adica atunci cand apare o oportunitate sa se miste niste actiuni/bani dintr-un buzunar in altul mizand pe valoarea generata prin miscarea in sus sau in jos a unei piete.

Bodo explica ca, prin experienta din private equity, s-a situat in alt palier: in business-ul de adaugare de valoare in care iei o firma relativ vizibila, depui eforturi impreuna cu intreprinzatorul ani de zile si in final realizezi valoarea - prin exit pe burse de valori sau catre un alt investitor.

Din experienta de peste zece ani in administrarea unor fonduri de private equity, sentimentul lui Francisc Bodo este ca in piata romaneasca se inregistreaza un dezechilibru vizibil intre oferta de capital si proiecte investibile. “Lucrurile se intampla foarte rapid, fiind accelerate de integrarea in UE. Schimbarile in economie vor face din ce in ce mai multi oameni de afaceri sa perceapa ca se afla la o rascruce in viata lor”, spune Bodo.

Proaspatul intreprinzator a semnat primul contract chiar in prima sa zi de libertate economica, la ora 12 noaptea. “Este o nevoie atat de mare pentru de acest tip de servicii si din pozitia functionarului intr-o institutie ma simteam atat de putin disponibil in a oferi acest serviciu incat decizia a venit de la sine”, adauga Francisc Bodo.

Acesta adauga ca miscarea sa a fost foarte bine calculata astfel incat nu a cedat unui impuls de a deveni intreprinzator. "Dupa ce am demisionat de la GED, mi s-a propus sa detin o functie de vicepresedinte in Consiliul de Administratie a unei companii de publicitate si sa contribui in procesul de a generara valoare in acea companie, inclusiv prin asumarea de sarcini executive. Nu vreau sa intru in executie ingusta pentru ca as avea sentimentul ca nu pot contribui la nivelul intregii mele valori. M-am transformat intr-un integrator de servicii integrate de management la nivel strategic", spune Bodo.

Mai exact, Francisc Bodo are in vedere integrarea furnizorilor de servicii profesionale, a bazinului de manageri pe care ii cunoaste si in fine a intreprinzatorilor cu care a interactionat. "Profesionistii (experti in marketing, avocati, contabili, bancheri, fosti colegi de private equity) contribuie la formularea solutiei. Pe manageri ii introduc in organizatiile pe care le servesc pentru a intari forta acestora de a implementa solutia. In fine, intreprinzatorii intra in ecuatie fie ca originatori de solutie pentru clientii mei fie ca si experti in implementarea solutiei”, explica Bodo.

Desi dezvolta o afacere, managerul nu are un business plan pentru activitatea de consultanta si nu simte nevoia sa formalizeze unul “Am simtul nevoii din piata si desi am capacitatea sa preiau pana la 10 clienti simultan, deocamdata nu-mi propun sa servesc in paralel mai mult de trei clienti intrucat doresc sa-i servesc foarte bine”, enunta Bodo.

In opinia fostului director de investitii de la GED, la ora actuala ar exista un potential de circa de patru-cinci tranzactii de peste 100 milioane de euro in Romania. In schimb, exista un potential de cateva mii de tranzactii de pana la 5 milioane de euro. “Este mai greu sa servesti un client intr o tranzactie mica: este vorba de maturitatea intreprinzatorului dar si de pozitia firmei in ciclul sau de viata”, adauga Bodo.

Mai mult, Bodo spune ca suntem intr-o piata relativ mica, motiv pentru care marii jucatori din private equity dar si din investment banking inca nu au intrat. Acesta se asteapta ca masa specialistilor sa creasca abrupt odata cu intrarea jucatorilor grei, fara a afirma aici ca pe termen mediu se va echilibra cererea de personal calificat in acest domeniu. “Cunosc firme de private equity prezente in Romania si Bulgaria care cauta de mai multi ani sa recruteze profesionisti in investitii insa fara succes”, spune Bodo.

Pe de alta parte, si alte sectoare din sfera serviciilor financiare, chiar cele investite de jucatori mari, cum ar fi bancile comerciale inregistreaza deficit cronic de personal. “Este adevarat ca sistemul educational din Romania este deficitar. Pentru noi insa este o oportunitate de afaceri. Impreuna cu cativa parteneri pregatim infiintarea unui institut de formare si perfectionare profesionala. In aceasta afacere insa nu-mi propun sa preiau functii executive”, dezvaluie Bodo.

Care sunt tendintele de investitii pentru fondurilor de private equity in acest an, in opinia unuia din putinii specialisti romani in private equity? In primul rand, Francisc Bodo crede ca tranzactiile de tip secondaries - exit-urile catre alt fond de private equity - vor deveni o optiune din ce in ce mai intalnita in Romania.

Astfel, vom vedea investitii in sectoarele in care procesul de consolidare a inceput, crede Bodo, iar actionariatul actual a inceput sa simta presiunea competitiva. In acest context se vor inregistra atat tranzactii de peste 100 milioane euro implicand in special jucatorii de prima liga care simt ca pierd viteza fata de lider, cat si tranzactii mid-market cu accent pe build-up-uri. “La ultima categorie si in functie de sector, vom vedea tranzactii care vor viza firme care detin poate 1-2% cota pe piata, iar build-up-ul se va realiza prin consolidari de cota de piata de acelasi ordin de marime. La build-up-uri ma astept la consolidari in jur de 10% cota pe piata prin secondaries”, a declarat Francisc Bodo.

De asemenea, tranzactiile de tip secondaries vor fi generate de nevoia fund managerilor prezenti pe piata de a arata exituri din firme care inca nu se califica la cota bursei de valori precum si de intrarea in Romania a fondurilor mari – care fac tranzactii peste 100 milioane euro (initial acestia vor fi dispusi sa intre si mai jos prin derogare de la politica lor de investitii, spre exemplu de la 50 milioane euro). In continuare, actionarii non-private equity sunt mai putin deschisi la exit intrucat inca nu simt presiunea consolidarii in industriile respective dar nici reducerea ritmului de crestere a economiei pe care o astept, mai spune Bodo.

Pe de alta parte, Francisc Bodo nu vede un potential foarte mare pentru spin-offs (externalizari de active, in urma restructurarii companiilor privatizate), intrucat intreprinzatorii nostri au fost destul de atenti in restructurarea firmelor privatizate. Desigur ar mai fi unele privatizari sau intrari relativ recente in firme private realizate de investitori straini. “In general oportunitatile apar acolo unde actionariatul nu a fost suficient de concentrat pentru a adopta deciziile necesare in asemenea situatii”, argumenteaza Bodo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri