Bancile nu ar trebui sa se grabeasca sa paseze clientilor costurile ridicate din operatiunile din piata interbancara, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca a discutat problema cu seful ARB, iar o echipa de tehnicieni de la BNR este in contact cu tehnicieni de la banci.
"Am ajuns la concluzia ca trebuie sa dam un mesaj clar ca situatia din ultimele zile nu este una de durata, ci conjuncturala", a spus Isarescu.

In mesajul transmis bancilor, Isarescu a facut referire la cele care "acum doi ani se bateau pe cote de piata".
"Bancile sa nu-si traga un glont in picior, sa nu-si traga cu stangul in dreptul. Altminteri, relatiile cu clientii sunt reglementate, exista chestiuni juridice, pe care nu vreau sa le comentez mai mult", a spus Isarescu.

Declaratiile guvernatorului vin in contextul in care dobanzile din piata monetara interbancara romaneasca (ROBID-ROBOR), folosite de banci ca referinta pentru creditele cu dobanda variabila in lei acordate clientilor, au sarit peste 20% vineri si s-au mentinut foarte ridicate si luni.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 15,99% pe an, sub cel de 19,00% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 56,05% pe an, de la 46,13% pe an, cat era vineri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic luni, la 20-50% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%, in conditiile in care au ajuns pe parcursul zilei de luni si la 80% pe an din cauza problemelor de lichiditate din piata interbancara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri