Ponderea creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania nu va depasi 2-3% in acest an, dar evolutia calitatii soldului de imprumuturi depinde de o serie de factori, precum masurile de stimulare a economiei, a declarat directorul adjunct al BRD, Claudiu Cercel.
"Cred ca multe analize extrapoleaza ce s-a intamplat in diferite economii, sau in alte perioade de criza. In prezent, discutam probabil de o pondere a creditelor neperformante de aproximativ 1,7% in Romania", a spus Claudiu Cercel (foto), potrivit NewsIn.

El a explicat ca evolutia calitatii portofoliilor de credite in Romania depinde de mai multi factori, care determina parametri importanti, precum cresterea economica din acest an.

"Depinde si de masurile de stimulare a economiei, dar nici intr-un scenariu pesimist, de crestere economica zero sau usor negativa, nu cred ca putem vorbi despre mai mult de 2-3% credite neperformante", a explicat reprezentantul BRD.

Cercel a completat ca unele banci au preferat sa constituie provizioane mai mari pentru credite, ca masura preventiva, si ca nu este exclus ca nivelul de neperformanta in totalul creditelor sa se ajusteze chiar, spre finalul anului.

Un raport al JP Morgan publicat ieri arata ca "intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%" in acest an. Analistii bancii americane fac aceasta apreciere in paralel cu o estimare de contractie a economiei romanesti cu 3% in acest an.

La finalul lui 2008, in totalul portofoliului de credite acordate de bancile din piata, 0,35% erau credite incadrate ca restante si indoielnice, procent in crestere fata de sfarsitul celui de-al treilea trimestru, de 0,24%, si fata de cel de la finalul anului 2007, de 0,22%, arata datele BNR.

Creditele neperformante ale Raiffeisen Bank Romania au depasit anul trecut 3% din portofoliul de imprumuturi ale bancii, dupa o crestere mai pronuntata in ultimul trimestru al anului, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Este greu de prevazut impactul care va avea loc asupra creditelor neperformante, insa ne asteptam la o crestere in 2009, cu siguranta, pe sistemul bancar romanesc. Este greu, insa, de prevazut nivelul la care se va ajunge si va depinde de la banca la banca", a precizat van Groningen.

De asemenea, ING Bank Romania a afisat in 2008 o rata a creditelor neperformante in portofoliu sub 1%, concentrata strict pe segmentul de retail, in conditiile in care pe corporate banca nu a avut nicio pierdere din creditare, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Pe segmentul pentru persoanele fizice, datele privind intarzierile la plata se afla in evidenta Biroului de Credit. Pe segmentul imprumuturilor corporate, nu am avut nicio pierdere din creditare si niciun credit neperformant. Este un record istoric pentru noi", a mai spus Negritoiu.

El a precizat insa ca in 2009 nu se asteapta la "repetarea performantei din 2008" in ceea ce priveste calitatea portofoliului de imprumuturi si a adaugat ca banca va constitui provizioane anul acesta.

Directorul ING Bank a mai spus ca se asteapta la o continuare a creditarii in acest an, dar pentru oamenii care au o nevoie reala si isi permit sa ramburseze imprumutul.

Creditele neperformate de pe piata romaneasca reprezentau la finalul anului trecut 7,9% din portofoliul de imprumuturi neperformante ale grupului financiar austriac Erste, insa oficialii grupului subliniaza ca pierderile efective vor fi mult mai mici decat valoarea acestor credite.

Din volumul total de credite neperformante ale Erste, de 6,4 miliarde euro la finalul lui 2008, cea mai mare parte (41,4%) proveneau din banca de economii din Austria, in timp ce Erste Bank Austria contribuia cu aproape o cincime (19,6%), potrivit datelor prezentate vineri de Erste, la o conferinta de presa la Viena.

Pe locul al treilea se situau afacerile din Cehia, unde Erste detine Ceska Sporitelna, creditele neperformante de pe aceasta piata reprezentand 8,5% din total.

Si Volksbank Romania a inregistrat, incepand din octombrie 2008, o crestere accelerata a ratei creditelor cu intarzieri la plata, acestea ajungand la 4% din portofoliul de imprumuturi pe final de an, a declarat vicepresedintele Hervig Burgstaller, citat de NewsIn.

"Pana in ultimele luni ale anului trecut, am avut o rata a creditelor neperformante foarte scazuta, deoarece ne-am concentrat pe segmentul ipotecar, unde comportamentul de plata al clientilor este mult mai responsabil. Cu toate acestea, incepand din octombrie-noiembrie, rata creditelor cu intarzieri la plata a urcat accelerat, pana la 4%", a spus reprezentantul Volksbank.

El a afirmat insa ca, dintre acestea, aproximativ 2% sunt imprumuturi la care intarzierile sunt mai mici de 30 de zile, deci nu reprezinta credite neperformante.

"Mare parte din creditele acordate de noi sunt in valuta, euro sau franci elvetieni, astfel ca deprecierea leului afecteaza in mod negativ calitatea portofoliului. Monitorizam atent evolutia acesteia si ne-am pregatit inclusiv pentru ce poate fi mai rau, prin constituirea de provizioane mai mari", a mai explicat Burgstaller.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri