Acordul de finantare externa, semnat cu importante institutii internationale, are deja un efect direct pe piata de creditare a persoanelor fizice, asa cum bancherii anticipau in ultimele saptamani: dobanzile percepute incep sa scada.
Dupa ce Banca Transilvania a redus dobanzile la creditele in lei pentru clientii individuali cu unul-doua puncte procentuale, ajungand astfel la niveluri de 15%-15,5% pe an, un alt jucator din Top 5, Raiffeisen Bank, a scazut costurile pentru creditele noi, acordate persoanelor fizice.

Astfel, dobanzile la creditele in lei si in euro au scazut in medie cu 3 – 4 procente, anunta reprezentantii Raiffeisen Bank.

„Acordul de finantare externa, semnat saptamana trecuta cu importante institutii internationale (FMI, CE, BERD, BM), are deja un efect direct asupra perceptiei de risc fata de Romania. Pasul firesc care urmeaza este reducerea costului de finantare externa, ceea ce poate conduce la costuri de creditare mai mici”, a declarat Razvan Munteanu (foto), vicepresedintele diviziei retail Raiffeisen Bank.

El admite ca piata nu se va mai intoarce la exuberanta activitatii de creditare din 2007-2008, de peste 40% si estimeaza o crestere a creditarii intr-un ritm anual de 10-15%.

Raiffeisen Bank are peste 500 unitati deschise si a ajuns, la sfarsitul anului 2008, la o retea de peste1.000 ATM-uri si aproximativ 8.000 de EPOS-uri (aparate pentru plata cu cardul la comercianti). La sfarsitul anului 2008, banca avea 2 milioane de clienti de retail (dintre care peste 100.000 IMM-uri) si peste 4.400 corporatii mari si medii.

Banca Transilvania a redus, in urma cu doua saptamani, cu pana la 2 puncte procentuale dobanzile la creditele in lei, directorul general al bancii, Robert Rekkers, adaugand ca se asteapta la o ajustare similara pentru intreaga piata.

Si GarantiBank, o banca de talie mica de pe piata locala, a anuntat ca reduce cu pana la trei puncte procentuale dobanzile la mai multe tipuri de credite acordate populatiei in lei, euro, dolari si franci elvetieni, cu scopul de a sustine nevoia de finantare a clientilor sai.

Astfel, la creditul imobiliar, disponibil in lei, euro, dolari si franci elvetieni, fara suma maxima, cu perioada de creditare de pana la 30 de ani, noua dobanda este de 9,96% la euro (dobanda anuala efectiva - DAE - fiind de 12,03% daca e calculata pentru un credit de 300.000 euro si pe o perioada maxima de 30 ani).

La creditul ipotecar pentru constructii, disponibil in lei, euro, dolari si franci elvetieni, tot fara suma maxima si cu perioada de creditare de pana la 30 de ani, dobanda este de 11,16% la euro (DAE 12,03% calculata pentru suma de 300.000 euro si perioada maxima de 30 ani).

In ce priveste creditul pentru nevoi personale cu garantii reale, acordat in lei, euro, dolari si franci elvetieni, la care suma maxima este de 300.000 euro sau echivalent, iar perioada de creditare poate ajunge pana la 30 de ani, dobanda este de 10,14% la euro (DAE 12,91% calculata pentru maximum 300.000 euro si 30 ani).

Banca Romaneasca a scazut recent dobanzile percepute la creditele ipotecare si imobiliare in euro, dolari, franci elvetieni si yeni japonezi, dar a majorat dobanzile la creditele in lei, ajustandu-le in conformitate cu evolutia indicilor de referinta ROBOR, EURIBOR, LIBOR.

Creditele in lei reprezinta mai putin de 5% din portofoliul actual de credite ipotecare al bancii.

Noile rate de dobanda sunt valabile incepand cu data de 25 martie si se aplica atat creditelor aflate in portofoliu, cat si celor ce vor fi contractate dupa aceasta data.

BRD, al doilea jucator din banking-ul local, spera ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) sa duca la scaderea dobanzilor in piata, la lei, la 10-12% pe an, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii (RMO), a declarat presedintele-director general al BRD-Groupe Societe Generale, Patrick Gelin.

"Toate bancile din piata spera ca aceasta finantare de la FMI sa duca la scaderea dobanzilor in Romania sau scaderea rezervelor minime obligatorii. Ne trebuie o reducere a dobanzilor din piata", a spus Gelin.

El a adaugat ca spera ca dobanzile in piata sa ajunga un nivel de 10-12% pe an.

In portofoliul BRD, mai putin de 50% din creditele acordate sunt in valuta, fata de 57% la nivelul pietei, ceea ce face din BRD "o banca prudenta", a spus seful bancii.

Top 10 cele mai profitabile banci pe anul trecut


Seful BCR: Scaderea dobanzilor, conditie esentiala pentru cumpararea de locuinte


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri