Citi si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia cursului de schimb, care ar urma sa ajunga la 3,95 lei/euro la finalul lui 2009, fata de estimarea anterioara, de 4,12 lei/euro, se arata in ultimul raport publicat astazi de analistii bancii.
Analistii de la Citi estimeaza ca euro va scadea la 3,95 lei la sfarsitul anului, proiectia pentru finele trimestrului al doilea fiind de un curs valutar de 4,1 lei/euro.

Conform celei mai recente analize realizate de Citi, se estimeaza ca euro va ajunge in trimestrul al treilea la 4 lei.

Acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) reprezinta factorul care va influenta in mod pozitiv evolutia leului, potrivit raportului publicat astazi de Citi.

"Parerea noastra este ca FMI este confortabil cu implicarea activa a BNR pe piata valutara, pentru a limita volatilitatea excesiva. Aceasta, impreuna cu prezenta unui cadru macroeconomic mai credibil sustinut de pachetul financiar considerabil de la FMI/UE, ar trebui sa sprijine leul, daca nu apare o deteriorare semnificativa a apetitului global pentru risc", se spune in raportul bancii.

De asemenea, ajustarea puternica a deficitului extern care are loc in prezent este o alta tendinta importanta ce sprijina leul, apreciaza analistii Citi.

Factorii mentionati indica perspective favorabile pentru leu pe termen scurt, estimeaza analistii grupului financiar, care iau in calcul, totusi, unii factori de risc ce necesita monitorizare.

"De exemplu, in cazul unei aprecieri rapide a leului, BNR ar putea alege pentru a interveni prin vanzare de lei", se arata in raportul Citi.

Analistii Citi opineaza ca eventuale devieri substantiale de la tintele fiscale din programul economic si "zgomotul politic" inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie ar putea submina increderea investitorilor si, astfel, afecta moneda romaneasca.

"Legat de ultimul factor de risc, credem ca este putin probabil ca BNR sa intervina, in afara cazului in care aprecierea leului este acompaniata de o stopare abrupta a ajustarii deficitului extern", estimeaza analistii Citi.

Moneda nationala s-a depreciat astazi cu aproape un ban in primele tranzactii, pana la cotatii peste 4,16 lei/euro, intr-o usoara corectie a valutelor din regiune dupa aprecierile pronuntate de saptamana trecuta.

"In opinia noastra, combinatia intre incetinirea economica si rata de schimb valutar mai competitiva ar trebui sa ajute la corectia deficitului de cont curent ridicat, pana la aproximativ 9 miliarde euro (7,4% din PIB) anul acesta, de la aproape 17 miliarde euro (12,3% din PIB) in 2008. Proiectia privind ajustarea prevede, totodata, si eforturile indreptate spre reducerea nevoii de finantare externa a tarii", se arata intr-o analiza recenta a Citi.

Analistii bancii de investitii Merrill Lynch
estimau recent ca leul va intra pe o panta de depreciere in urmatoarele luni, in ciuda intaririi din ultima perioada, ce va culmina cu un nivel maxim al cursului de 4,8 lei/euro in septembrie, urmat de o scadere treptata la 4 lei/euro la jumatatea lui 2010.

Potrivit Citi, Romania isi va ajusta deficitul de cont curent la 7,4% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB la finalul anului precedent, in conditiile reinnoirii a 70% din liniile de finantare si a scaderii rezervelor valutare a BNR cu 3 miliarde euro.

Conform raportului Citi, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se vor reduce pana la sfarsitul lui 2009 cu aproximativ 3 miliarde euro. In acest sens, analistii sustin ca pachetul de 20 de miliarde euro "ar trebui sa fie adecvat pentru a reduce ingrijorarile pe partea de finantare externa".

Pe de alta parte, "in ciuda unei reveniri mai favorabile Romaniei, credem ca riscurile de implementare asociate cu programul de sustinere economica a Fondului Monetar International (FMI) ar trebui sa fie monitorizate de aproape, mai ales in domeniul fiscal".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri