Piata bancara din Romania ar putea trece printr-un proces de consolidare, daca extinderea pe segmentul de retail, foarte costisitoare, nu va putea fi amortizata, in cazul unor banci, din cauza numarului insuficient de clienti, considera presedintele BRD, Patrick Gelin.
"Cred ca ar trebui sa existe o consolidare a pietei bancare, cel putin teoretic. Sunt prea multe banci pe segmentul de retail, iar dupa cum am vazut, sistemul a trecut pe pierdere in primul trimestru al acestui an. Imi imaginez ca unii actionari ar putea lua o decizie", a spus Gelin, citat de NewsIn.

El a completat ca exista in continuare loc pentru pentru dezvoltarea afacerilor pe anumite nise, concentrate in special pe segmentul corporate.

"Problema apare in cazul bancilor care au o retea extinsa, care este foarte costisitoare. Sunt costuri mari, cu terminalele, recrutarea de personal, chiria sau cumpararea de spatii, precum si cu administratea unor mijloace de comunicare. Trebuie sa ai un numar de clienti suficient de mare pentru a-ti amortiza aceste cheltuieli", a explicat presedintele BRD-SocGen.

In primul trimestru al acestui an, sistemul bancar a trecut, la nivel agregat, pe minus, inregistrand pierderi de aproximativ 50 milioane euro, potrivit oficialilor BNR.

Profitul din creditele prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal" pentru BRD

Profitul obtinut de BRD-SocGen din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal", in conditiile in care costurile de finantare sunt in continuare ridicate, a declarat Patrick Gelin.

"Trebuie sa fim realisti. Facem un efort pentru ca este vorba despre un program social, insa marja noastra este redusa, iar profitul va fi marginal, foarte marginal pentru acest segment de credite. Pentru depozitele in euro, dobanzile sunt in continuare destul de ridicate, 5-5,5%, iar pentru atragerea de finantari in euro trebuie sa luam in calcul Euribor, costurile cu rezervele minime obligatorii, de aproximativ 2 puncte procentuale, si costul riscului", a spus Patrick Gelin.

El a completat ca BRD este dispusa sa acorde imprumuturile ipotecare la dobanzi reduse, care vor varia insa in functie de o serie de factori.
Gelin a afirmat ca, in prezent, la nivelul pietei, exista o "lipsa de vizibilitate", inclusiv privind procesul de reluare a creditarii.

Presedintele BRD estimeaza ca, la nivelul pietei, creditarea va ajunge, la finalul lui 2009, la o stagnare comparativ cu sfarsitul anului precedent.

"Nu sunt garantii ca vom asista la o relansare a creditarii in perioada urmatoare, chiar daca dobanzile vor mai scadea. Este o problema de cerere mai degraba decat una de oferta. Din perspectiva IMM-urilor, de exemplu, produci daca apreciezi ca poti vinde, in conditiile in care exporturile sunt in declin, iar piata locala este dificila", a explicat Patrick Gelin.

El a adaugat ca imprumuturile nou-acordate de banca de la inceputul anului reprezinta aproximativ o treime din nivelul realizat in perioada similara a anului trecut.

"Noile credite sunt foarte putine, mai ales pe segmentul pentru IMM-uri. Daca vorbim despre credite pe termen scurt, da, firmele au in continuare nevoie de bani pentru activitatea curenta, dar scaderea a fost foarte puternica pe segmentul imprumuturilor pentru investitii", a precizat Gelin.

Volumul total al creditelor acordate de BRD clientelei ajunsese la 33 miliarde lei (7,7 miliarde euro) dupa primul trimestru, cu 19,5% mai mare fata de 31 martie 2008. Creditele pentru persoane fizice insumau 16 miliarde lei, in crestere cu 17%, in timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 22%, pana la 17 miliarde lei.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca programul "Prima Casa" va fi functional in jurul datei de 20 iunie.

Bancile participante vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 milioane euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

In plus, premierul a precizat recent ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri