Romanii au inceput sa economiseasca mai mult ca urmare a crizei financiare, insa prefera scadentele pe termen scurt, in timp ce cehii se orienteaza spre termene de pana la doi ani, iar austriecii aleg maturitatile de doi-patru ani, potrivit Erste Group.
Analistii Erste estimeaza ca in Romania vor fi perspective bune privind economisirea, mai ales pentru depozitele la termen in moneda nationala care au devenit cel mai popular produs in 2009, desi scadentele pe termen scurt (pana la trei luni) raman optiunea preferata a romanilor, deoarece clientii isi doresc sa poata avea acces la sumele depuse fara a pierde veniturile din dobanzi, potrivit unui raport al Erste Group despre tendintele de economisire din zona Europei Centrale si de Est (CEE).

"Romanii au devenit tot mai preocupati de nevoia de a pune bani deoparte, fapt pe care l-am constatat in urma cresterii numarului de depozite in banca noastra. Unul din patru clienti ai nostri are acum un depozit la termen si, in primele cinci luni ale anului, am observat o crestere de 11% a volumului de economii generat de depozitele la termen in moneda nationala", a declarat directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Afaceri din cadrul Bancii Comerciale Romane, Sorin Mititelu.

"In plus, de la inceputul anului 2009, statul a eliminat impozitele pe veniturile din dobanzile la depozite, lucru care a stimulat si mai mult economisirea", a adaugat el.

La sfarsitul anului 2008, numai 15% din populatia din Romania care folosea servicii bancare avea un produs de economisire, inregistrand astfel una dintre cele mai scazute rate de economisire din UE, se mai arata in raport, care precizeaza ca se observa o schimbare a acestei tendinte determinate de criza financiara globala.

Raportul mai arata ca s-a constatat o tendinta comuna tot mai des intalnita in intreaga regiune, in sensul ca oamenii se indreapta cu precadere spre produse conservatoare, cu risc scazut, in locul investitiilor cu randamente ridicate. Depozitele la termen cu dobanda fixa par sa fie tema dominanta in toate tarile, oferind clientilor protectie impotriva incertitudinilor intr-un context dificil, precum cel actual.

Austria a inregistrat in mod traditional rate ridicate ale economisirii, 8 din 10 austrieci detinand un produs de economisire la sfarsitul anului 2008. In medie, un austriac economiseste 190 de euro lunar, ceea ce, conform statisticilor OCDE, inseamna ca acestia economisesc de 5 ori mai mult decat un american si de 10 ori mai mult decat un canadian.

"Aparitia crizei financiare si garantia de stat de 100% oferita ulterior pentru toate produsele de economisire a incurajat si mai mult comportamentul austriecilor de a economisi", a spus directorul de management produse pentru depozite la Erste Bank Oesterreich, Gunther Rausch.

In schimb, cehii prefera sa plaseze cea mai mare parte a activelor financiare detinute (69%) in depozite si firme de constructii, 12% in fonduri mutuale si 9% in fonduri de pensii. Contextul actual a evidentiat si mai mult atitudinea prudenta a cehilor, determinandu-i sa isi transfere banii din fondurile de investitii in depozite clasice, cu risc scazut.

"Criza financiara i-a facut pe cehi sa isi indrepte atentia spre depozitele traditionale, care sunt acum garantate pana la un prag de 50.000 de euro si sunt, de asemenea, atractive si datorita unei anumite sigurante privind randamentul", a explicat directorul Directiei de Dezvoltare Afaceri la Ceska sporitelna, Martin Techman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri