Banca Transilvania va da imprumuturi de cel mult 250.000 lei intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), credite ce vor fi garantate in proportie de 80% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), restul de 20% fiind asumat de banca, a anuntat institutia financiara.
Termenul de acordare a creditului este de un an, iar dobanda anuala la lei de 15%, in timp ce pentru creditul in euro dobanda este de 9,5% pe an, relateaza NewsIn.

Banca Transilvania va acorda credite companiilor cu cel putin doi ani de activitate de la data inmatricularii firmei, printre conditii numarandu-se si scaderea cifrei de afaceri cu cel mult 25%.

Compania trebuie sa fi inregistrat profit din exploatare, putand folosi banii din finantarea obtinuta de la BT pentru achitarea datoriilor, chiar si cele de stat.

Totodata, firma trebuie sa fi fost inscrisa in categoria A sau B la Centrala Riscurilor Bancare in ultimele 12 luni, dar la data solicitarii sa se afle in categoria A, ceea ce inseamna sa aiba restante de cel mult 30 de zile.

De asemenea, compania nu trebuie sa se afle in interdictia de a emite cecuri.

Pana la sfarstul acestui an, Banca Transilvania vrea sa acorde intre 1000 si 2000 de astfel de credite in valoare de pana la 300 milioane lei, a spus directorul executiv pe companii si IMM-uri al bancii, Tiberiu Moisa.

"Acum nu mai este momentul sa inovam, desi noi am fost mereu preocupati de noutati. Este momentul produselor de creditare simple, ce rezolva problemele de lichiditati ale intreprinzatorilor de azi" a spus directorul general, Robbert Rekkers.

"Operationalizarea Fondului Roman de Contragarantare va creste semnificativ avantajele IMM-urilor, dar si ale sistemului bancar, reducand costurile suportate de IMM la accesarea creditelor, cu cel putin 2-3 puncte procentuale, si crescand lichiditatile disponibile ale bancilor, ca urmare a reducerii nivelului de provizionare a creditelor", a declarat presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM-uri, Aurel Saramet.

Tiberiu Moisa a precizat ca BT a restructurat creditele a 650 de companii de la inceputul acestui an, ceea ce reprezinta 2%-3% din numarul total al clientilor de acest gen al bancii.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului 2009 un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate. In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

Banca Transilvania are in prezent un capital social de 1,06 miliarde lei, divizat in 1,06 miliarde actiuni. Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,98%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri