Bancile mama ale celor mai mari 9 institutii de credit din sistemul bancar autohton au semnat o scrisoare bilaterala cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, prin care isi reafirma angajamentul de a-si mentine expunerea pe Romania si de a majora capitalul subsidiarelor din tara noastra pentru a le mentine rata solvabilitatii de minim 10%.
Subsidiarele marilor grupuri bancare ce au semnat acest acord controleaza aproximativ 70% din piata, iar aceasta scrisoare reconfirma angajamentul pe care si l-au asumat initial pe 26 martie 2009, la Viena, si, ulterior, pe 19 mai 2009, la Bruxelles.

Cele noua mari grupuri bancare sunt Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Société Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit Group.

O echipa formata din reprezentanti ai FMI si CE a reanalizat statutul angajamentului pe care grupurile bancare si l-au asumat, in urma caruia a rezultat ca au existat deviatii usoare ale expunerilor, dar bancile straine au intarit acest acord prin imprumutul de peste 1 miliard euro acordat Guvernului roman (Club loan).

Reprezentatii Bancii Nationale a Romaniei si cei ai subsidiarelor locare ale grupurilor bancare s-au intalnit, pe 6 august 2009, cu specialistii FMI si ai CE pentru a discuta despre cum a evoluat pana acum acest angajament si care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii urmeze pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar local.

De asemenea, reprezentatii FMI mai subliniaza ca succesul reformei macroeconomice din tara noastra si sustenabilitatea balantei de plati depind, in mod semnificativ, de implicarea continua a grupurilor bancare straine.

“Reforma contribuie la stabilitate macroeconomica, inclusiv la stabilitatea preturilor, si, prin urmare, la reducerea primei de risc. Ulterior, legile concurentei vor face ca bancile sa scada nivelul dobanzilor la credite”, se arata in comunicatul FMI.

BNR testeaza bancherii, din nou, in toamna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri