Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.
Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei, a anuntat astazi banca.

Totodata, in bilant, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2008, pana la 2,96 miliarde lei, "reflectand pierderi efective asteptate". La 31 decembrie 2008, provizioanele pentru credite ale BCR se plasau la 2,15 miliarde lei.

"Creditele neperformante (NPL) au continuat sa creasca, dupa cum era de asteptat, pe fondul conditiilor de piata adverse care au afectat clientii, dar au ramas in marja de control, cu o confortabila rata de acoperire de 120% (garantii si provizioane)", se mai precizeaza in comunicatul bancii.

Creditele neperformante ale BCR reprezentau 10,6% din totalul portofoliului la finalul lui septembrie 2009, de la un nivel de 6,2% la jumatatea acestui an.

"Portofoliul de credite s-a dezvoltat relativ bine in circumstantele date - creditele neperformante (NPL) raman la un nivel ce poate fi gestionat adecvat, reprezentand 10,6% din totalul portofoliului de credite. In trimestrul al treilea din 2009, creditele neperformante (NPL) au fost afectate in principal de segmentul IMM si de proiectele de afaceri imobiliare - fata de care expunerea BCR este relativ mica comparativ cu piata", a anuntat banca.

Activele BCR au crescut cu 3% de la inceputul anului


Activele Bancii Comerciale Romane, principala componenta a grupului BCR, au crescut cu 3%, pana la 66,45 miliarde lei (15,75 miliarde euro) la 30 septembrie 2009 fata de finalul anului trecut, arata rezultatele financiare publicate astazi de banca.

La 31 decembrie 2008, activele bancii se plasau la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro).

Totodata, volumul total al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, in standarde de raportare financiara internationale-IFRS) a crescut cu 910 milioane lei (2%), pana la 45,9 miliarde lei (10,9 miliarde euro), de la 45 miliarde lei (11,19 miliarde euro) la sfarsitul anului 2008.

Portofoliul de credite a avansat cu 6,1% fata de sfarsitul lunii septembrie 2008, pastrand o segmentare echilibrata pe clienti si industrii.

Banca Transilvania a facut profit de 11,41 mil. euro in T3


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri