Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) trebuie adoptate integral, mai exact prin adoptarea tuturor principiilor contabile pe care acestea le presupun si nu doar pe cele care privesc provizionarea pe care bancile sunt nevoie sa o faca, a explicat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Nu se poate sa aplici o metoda contabila doar la un post contabil. Ori aplici general, ori amani pana cand transpunerea din RAS in IFRS sa se poata face in termeni comparabili", a declarat Florin Greogescu in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.

In prezent, unele banci isi prezinta rezultatele financiare conform standardelor locale de contabilitate (RAS), in timp ce altele utilizeaza standardele internationale de contabilitate (IFRS), astfel facand imposibila compararea acestora. In plus, standardele locale de contabilitate prevad conditii mai dure pentru constituirea provizioanelor pentru creditele neperformante, in timp ce utilizarea standardelor internationale le-ar permite bancilor sa constituie provizioane mai reduse.

Profitul sistemului bancar autohton a ajuns la 680 milioane lei (160 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea din acest an, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri