Cele 9 mari grupuri bancare straine prezente in Romania s-au angajat din nou ieri in fata FMI si BNR, la Bruxelles, sa-si mentina expunerea locala, solicitand insa instrumente adecvate de investitii, a anuntat FMI, care precizeaza ca expunerea era in octombrie similara celei din martie.
"In cadrul intalnirii de azi (miercuri, n.r.) din Bruxelles, bancile-mama a celor mai mari banci ce activeaza in Romania si-au reafirmat angajamentele pentru a mentine expunerea pe tara si pentru a asigura niveluri adecvate de capital de peste 10% pentru subsidiarele lor, in conformitate cu rezultatele testelor de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR)", arata comunicatul publicat de Fondul Monetar International (FMI).

Bancile au convenit sa mentina in continuare expunerile fata de reperul stabilit pentru finalul lunii martie 2009, conform primelor discutii purtate in acest sens desfasurate la finalul lunii martie si la mijlocul lunii mai, la Viena si la Bruxelles.

"La sfarsitul lui octombrie 2009, expunerea bancilor-mama pe Romania a fost mentinuta in mare parte la nivelul din data de referinta (martie 2009). In unele cazuri, expunerea a scazut temporar sub nivelul stabilit. Aceste banci si-au reafirmat insa intentia de a-si respecta angajamentele. In acest sens, bancile au subliniat nevoia de instrumente de investitii adecvate", mai arata comunicatul.

De asemenea, FMI subliniaza ca toate bancile-mama si-au respectat promisiunile de a aduce capital aditional in functie de nevoi pana la finalul lui septembrie 2009, primul reper pentru asigurarea unei solvabilitati minime de 10% pe perioada acordului extern al Romaniei cu FMI. Al doilea reper este fixat pentru finalul lui martie 2010.

La intalnire au participal reprezentanti ai principalelor noua grupuri bancare prezente in Romania - Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - si oficiali ai BNR, Comisiei Europene, FMI, BERD, Bancii Europene de Investitii, Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene si autoritati din tarile de provenienta ale entitatilor financiare.

"Pe parcursul intalnirii, participantii au fost informati cu privire la stadiul discutiilor intre FMI, CE si autoritatile romane asupra evaluarii programului de asistenta financiara. Programul ramane in vigoare. Discutiile vor continua in saptamanile care urmeaza si o alta misiune va reveni la Bucuresti imediat ce situatia politica se va clarifica pentru a finaliza cu succes a doua evaluare din cadrul programului", reitereaza Fondul.

De asemnea, FMI mentioneaza in comunicat ca participantii au recunoscur rolul "vital" pe care Initiativa de Coordonare Bancara Europeana l-a jucat in prevenirea unei crize mai accentuate in Romania in contextul economic dificil.

"Angajamentele bancilor-mama, alaturi de sustinerea financiara multilaterala, vor ajuta sistemul financiar din Romania sa suporte mai bine actuala scadere economica si sa reintoarca economia pe o cale de crestere sustenabila", arata comunicatul.

Anterior, presedintele Bancpost, Mihai Bogza (foto), participant la intalnire, a declarat, citat de NewsIn, ca Eurobank EFG, actionarul majoritar al Bancpost, si-a majorat expunerea totala pe Romania cu 200 milioane euro intre finalul lui martie si 31 octombrie.

El a precizat ca, in cadrul discutiilor de miercuri de la Bruxelles, bancile si-au reafirmat angajamentele din intalnirile precedente, de a-si mentine expunerea pe Romania si de a aduce, in caz de nevoie, capital suplimentar. "Noi ne-am respectat angajamentele, am efectuat si majorari de capital la Bancpost", a completat Bogza.

In urma primei intalniri de la Viena de la finalul lui martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata CE, FMI si BNR sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre bancile romanesti si BNR este, insa, doar un "gentlemen's agreement".

La inceputul acestei luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca expunerea totala pe Romania a principalelor noua banci straine este la 98% din nivelul-reper de la finalul lui martie 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri