Ministerul Finantelor Publice a imprumutat ieri de la banci 1,42 miliarde euro prin titluri de stat cu maturitatea la un an, aproape de 3 ori mai mult decat valoarea emisiunii anuntata initial, la un randament mediu de 4,25% pe an.

La licitatia de titluri de stat in euro cu scadenta la un an de astazi statul a obtinut 1,42 miliarde euro, cu 920 milioane euro mai mult decat valoarea programata initial pentru aceasta emisiune, de 500 milioane euro. Randamentul mediu aferent acestei emisiuni a fost de 4,25%, in scadere fata de cel la care s-au realizat primele doua licitatii de titluri in valuta din acest an, de 5,25%.

Cele 13 banci comerciale care au participat la licitatie au oferit aproape 1,76 miliarde euro, dupa ce banca centrala a eliberat institutiilor de credit aproximativ 1-1,2 miliarde euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 25%, de la 30%.

Aceasta este a treia emisiune de titluri in euro pe care o face statul roman in 2009, iar suma pe care o va obtine ar putea fi de doua ori mai mare decat cea anuntata. Prima licitate de titluri in valuta a avut loc pe 14 august, cand Ministerul de Finante a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, rata dobanzii fiind de 5,25% pe an.

Ministerul Finantelor a mai vandut, pe 6 noiembrie, titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate la trei ani de 793,8 milioane de euro, la un randament mediu anual de 5,25%, dar valoarea anuntata initial era de 400 milioane de euro.

De asemenea, bancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club-loan, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care considera ca pentru acest tip de instrument ar fi mai eficienta o maturitate pe termen scurt.

"Bancile nu pot folosi un club-loan ca garantie la operatiunile repo ale BNR, asa cum pot face cu titlurile de stat. Din acest motiv, un club-loan este mai eficient pe termen scurt. Pe termen mai lung, titlurile de stat sunt mai eficiente", a spus van Groningen.

El a precizat
ca, in opinia sa, un termen de sase luni este rezonabil, in conditiile in care statul are nevoie de finantare pe o perioada mai redusa, pana ce va primi transele urmatoare de la FMI si Comisia Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri