Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa economiseasca niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat miercuri de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
In acelasi timp, 69% dintre cei intrebati au raspuns ca nu vor reusi sa economisesca in urmatoarele 12 luni, in timp ce doar 7% sunt siguri ca putea economisi, iar 19% nu sunt siguri.

Pe de alta parte, intrebati daca vor reusi sa ia un credit in urmatorul an, 83% au raspuns ca nu, 2% ca da, iar 8% nu au putut spune sigur, potrivit NewsIn.

Totodata, cele mai puternice motive pentru a economisi indicate de cei chestionati sunt "pentru zile negre", "pentru siguranta si situatii neprevazute" sau "pentru viitorul copiilor". La polul opus, romanii sunt mult mai putin motivati sa economisesca in caz de somaj, pentru a investi intr-o afacere proprie sau pentru pensie.

De asemenea, sondajul arata ca suma medie economisita lunar este de 328 lei, reprezentand circa 16% din venitul lunar obisnuit al gospodariei. Dintre respondenti, doar 3% au declarat ca reusesc sa puna de-o parte mai mult de 1.000 de lei lunar, in timp ce 5% au spus ca economisesc in medie 500-1000 lei pe luna, 10% intre 300 si 500 de lei, iar 29% au spus ca economisesc sub 300 lei.

Cei chestionati au spus ca au cea mai mica incredere pentru a-si plasa economiile, dintre diversele institutii enumerate, in fondurile de investitii si in bursa.

Astfel, intrebati cata incredere au in banci cand iau decizia de a economisi, 28% au raspuns deloc, 15% foarte putina, 26% putina, 18% multa si 5% foarte multa.

In privinta bursei, 41% au spus ca nu au deloc incredere pentru a-si plasa economiile, 15% foarte putina, 16% putina, 3% multa si 1% foarte multa.

Referitor la economisirea prin fondurile de investitii, 43% dintre cei chestionati au spus ca nu sunt deloc increzatori, 15% foarte putin, alti 15% putin, 4% au multa incredere si 1% foarte multa incredere.

Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar in octombrie 2009, pe un segment de populatia adulta, neinstitutionalizata, a Romaniei. Esantionul a fost de 1.199 subiecti. Eroarea maxima tolerata teoretica este de +/- 2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri