Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti, cererea de suspendare a articolului 22, alineat 1 din Norma CSSPP 22/2009, prin care primii doi jucatori din piata sunt exclusi de la distribuirea aleatorie a noilor aderenti la pilonul II pentru o perioada de doi ani, dar decizia poate fi atacata cu recurs.


Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a depus in decembrie la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin 1 din norma CSSPP 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie referitoare la piata pensiilor private obligatorii ( pilon II). Allianz Tiriac Fond de Pensii si ING Fond de Pensii au calitate de reclamant in acest proces. Cererea a fost judecata de Curte pe 19 ianuarie, anunta NewsIn.

Articolul 22, alineatul 1 din Norma CSSPP 22/2009 prevede ca "CNPAS repartizeaza persoanele eligibile din fiecare categorie prevazuta la art. 21 alin. (3) astfel: pe o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, fondurile de pensii administrate privat care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, nu participa la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile."

Prevederile normei in cauza ii vizeaza pe primii doi jucatori din piata, ING si Allianz-Tiriac, deoarece norma prevede ca fondurile cu o cota de piata de peste 20% dupa numarul de participanti nu vor mai primi, pe o perioada de doi ani incepand din 1 ianuarie 2010, participanti in urma distribuirii aleatorii. ING avea la finalul lui noiembrie 1,5 milioane de participanti, respectiv o treime din piata, in timp ce Allianz-Tiriac are 1,16 milioane clienti, sau circa 25% din total.

De asemenea, APAPR a facut o sesizare catre Consiliul Concurentei la sfarsitul anului trecut, dupa care a depus o plangere prealabila catre CSSPP.

In urma unei analize in cadrul APAPR s-a constatat ca 6-7 adminstratori din 9 vor fi afectati de noile prevederi decise de CSSPP, potrivit reprezentantilor pietei.

CSSPP a motivat decizia de modificare a mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati pe pilonul II prin necesitatea de a reduce concentrarea pietei. Reprezentantii Comisiei sustin ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata, in conditiile in care aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu.
Pana la finalul anului trecut, distribuirea avea loc pe baza cotei de piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri