Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania au inregistrat in ianuarie 2010 prima scadere, dupa noua luni de cresteri, de 2% fata de decembrie, la 164,3 miliarde lei (39,87 mld. euro), mai ales ca urmare a scaderii semnificative a depozitelor in lei ale firmelor, potrivit BNR.
In decembrie, depozitele bancare urcasera cu 2,6% fata de noiembrie, la 167,7 miliarde lei (39,67 miliarde euro). Ultima luna de scadere a depozitelor bancare a fost inregistrata in martie 2009, cand acestea s-au diminuat cu 0,2% fata de luna anterioara.

Ritmul anual de crestere a valorii depozitelor atrase de banci s-a temperat in ianuarie la 6,6%, de la 10,8% in decembrie, potrivit NewsIn.

Pe componenta in lei, depozitele bancare au scazut in ianuarie cu 2,1% fata de finalul lui decembrie, pana la 100,54 miliarde lei (24,4 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi data a anului trecut, depozitele in lei au crescut cu 5%, mai arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Singurele care au crescut in ianuarie au fost economiile in lei ale populatiei, care au avansat cu 1,2% fata de luna anterioara, la 59,9 miliarde lei, in timp ce depozitele companiilor s-au redus cu 6,6%, la 40,6 miliarde lei. Fata de ianuarie 2009, depozitele in lei ale populatiei au avansat cu 9,9% (4,5% in termeni reali), iar cele ale firmelor s-au diminuat cu 1,5% (-6,4% in termeni reali).

Pe componenta in valuta, depozitele bancare, exprimate in lei, s-au micsorat in ianuarie cu 1,9% fata de luna anterioara, pana la 63,8 miliarde lei, dar exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,6%, pana la 15,48 miliarde euro.

Fata de finalul lui ianuarie 2009, depozitele in valuta ale populatiei si firmelor au urcat cu 9,3%, in termeni nominali si la valoarea echivalata in lei. Exprimate in euro, economiile in valuta ale rezidentilor au sporit cu 13,4%.

Depozitele in valuta ale populatiei au scazut cu 1,5% fata de decembrie, la 37,55 miliarde lei (9,1 miliarde euro), la valoarea echivalata in lei, iar cele ale firmelor s-au redus cu 2,6%, pana la 26,25 miliarde lei (6,4 miliarde euro).

Depozitele in valuta ale populatiei au inregistrat o crestere anuala, in lei, de 12,8%, in timp ce depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au majorat cu 4,6% in intervalul ianuarie 2009 - ianuarie 2010.

Exprimata in euro, valoarea depozitelor in valuta ale populatiei a crescut cu 17% fata de ianuarie 2009, iar depozitele in valuta ale firmelor au crescut cu 8,6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri