Profitul net inregistrat de grupul BCR in 2009, cel mai mare grup financiar local, s-a redus cu 57,1%, coborand pana la 871,7 milioane euro (206, 3 milioane euro), pe fondul unei cresteri a costurilor cu provizioanele.
Desi rezultatul operational a grupului BCR a fost in crestere cu 32,1% in 2009, pana la 3,26 miliarde lei (772 milioane euro), profitul net dupa impozitare a fost redus semnificativ din cauza cheltuielilor cu provizioanele.

Creditele neperformante reprezentau, la finalul lui 2009, 13,1% din totalul portofoliului de credite pe care BCR il gestioneaza. Potrivit bancherilor de la BCR, in 2009, creditele neperformante au crescut in special pe segmentul creditelor de retail.

Provizioanele de risc constituite de BCR s-au majorat anul trecut pana la 2,28 miliarde lei (540 milioane euro). "Ultimul trimestru din 2009 a fost marcat de majorarea in continuare a provizioanelor aferente imprumuturilor desi cresterea creditelor neperformante a incetinit. Clientii au fost in continuare sub presiunea somajului si programului redus de lucru, iar IMM-urile au resimtit la randul lor efectele semnificativei incetiniri a economiei", explica reprezentantii bancii.

Portofoliului de credite acordate de BCR clientilor a crescut cu doar 3,3% in 2009, la 46,53 miliarde lei (10,98 miliarde euro), fiind mentinuta o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii.

“In 2009 am muncit bine si am crescut profitul operational cu 32%. Din cauza provizioanelor mai mari actionarii nostri nu au beneficiat de aceeasi imbunatatire a rezultatelor, ca urmare a conditiilor extrem de dificile de pe piata. Pozitia noastra puternica pe piata, sustinuta de modelul nostru echilibrat de business, de lichiditatea buna, de politica de creditare sanatoasa, de baza larga de clienti si de banca noastra mama Erste Group, ne permite sa ii ajutam in continuare pe clientii nostri chiar si in conditiile economice dificile din perioada urmatoare” a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedintele executiv al BCR.

Depozitele atrase de BCR de la clienti au crescut in 2009 cu 7,4% pana la valoarea de 35,83 miliarde lei (8,46 miliarde euro), pe fondul unei cresteri sporite a depozitelor corporate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri