Sistemul de pensii private din Romania a obtinut pana acum rezultate peste asteptarile initiale, considera specialistii Ministerului Finantelor Publice (MFP), in cadrul Programului de Convergenta al Romaniei, document obtinut de Wall-Street.


"Criza economica a demonstrat ca dezvoltarea sistemelor private de pensii reprezinta o alternativa viabila. Desi sistemul privat romanesc a fost implementat recent (Pilonul II de pensii pirvate obligatorii functioneaza din mai 2008, iar Pilonul III de pensii private facultative din a doua jumatate a anului 2007), evolutia acestora este peste asteptarile initiale", se arata in document. Raportul prezinta evolutia economica si financiara a Romaniei din ultimii ani, precum si prognozele pentru urmatorii 3 ani, pana in 2012 inclusiv.

In decembrie 2009 fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) au raportat un numar de la 4,9 milioane participanti, in crestere cu 8,4% comparativ cu sfarsitul anului 2008. Activele nete administrate de fondurile de pensii s-au triplat fata de sfarsitul anului 2008. Pilonul III – schema de pensii facultative administrate privat a inregistrat un numar de participanti la sfarsitul anului 2009 de peste 187 mii, cu 25% in plus fata de sfarsitul anului 2008.

Finantele noteaza si rezultatele unor studii internationale in domeniul pensiilor. "Potrivit studiilor realizate de OECD si FIAP (Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii), sistemele de pensii private obligatorii similare celui romanesc au inregistrat de la lansare si pana in prezent performante investitionale mult peste rata inflatiei, fara a fi obligate prin lege sa garanteze depasirea inflatiei.

Studiul demonstreaza ca, in contextul actualei crize financiare si economice, sistemele publice de pensii sunt mult mai putin sustenabile decat sistemele bazate pe capitalizare si administrare privata. In statele dezvoltate, nivelul mediu al contributiilor la sistemele de pensii private este de circa 10%-15%, economisirea privata fiind stimulata cu deduceri fiscale consistente.

Analiza randamentelor a luat in calcul intreaga perioada de la lansare si pana in prezent, adica intre 6 ani (Republica Dominicana) si 28 de ani de functionare (Chile), pentru care s-a calculat randamentul mediu anual real.

Analiza arata ca performantele pe termen lung raman real-pozitive in pofida unor ani foarte dificili, asa cum a fost in 2008, cand, din cauza crizei financiare si a pierderilor bursiere, unele fonduri de pensii private au avut deprecieri de active. Pe ansamblu, randamentele raman peste nivelul inflatiei – dupa anul de scaderi 2008, cele mai multe dintre fondurile de pensii s-au reintors pe crestere in 2009: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovacia, tarile baltice etc."

In prezent, activele totale ale fondurilor de pensii private
din Romania au depasit usor nivelul de 700 de milioane de euro, urmand sa ajunga, potrivit estimarilor pietei, la 1-1,1 miliarde de euro la sfarsitul acestui an. La fondurile de pensii din Romania contribuie in prezent peste 5 milioane de participanti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri