Valoarea restantelor de peste 90 de zile la imprumuturile mai mari de 20.000 lei acordate de banci a crescut cu 11,5% in februarie, pana la 6,41 miliarde lei, in timp ce de la inceputul anului soldul acestora a urcat cu 19%, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB).
In ianuarie, restantele de peste 90 de zile insumau 5,75 miliarde lei, iar la sfarsitul anului trecut soldul se ridicase la 5,38 miliarde lei. Totodata, sumele datorate in cazul intarzierilor de peste 90 zile au avut, de asemenea, cea mai mare pondere in totalul sumelor restante, de 68%.

Astfel, la sfarsitul lui februarie totalul sumelor restante ajunsese la 9,42 miliarde lei, in crestere cu 8,8% fata de ianuarie si cu 20,2% fata de sfarsitul lui 2009, informeaza NewsIn.

De asemenea, ponderea sumelor restante in totalul datoriilor a avansat la 4,20%, de la 3,86% in ianuarie si 3,46% la sfarsitul anului trecut.

In privinta restantelor la intarzierile la plata cuprinse intre 61 si 90 de zile, soldul a urcat in februarie la 646 milioane lei, cu 23,5% peste nivelul de la finele lui ianuarie, de 523 milioane lei.

Dinamica pozitiva s-a mentinut si in privinta restantelor in cazul intarzierilor la plata intre 31 si 60 zile si a celor cuprinse intre 16 si 30 zile.

Pe de alta parte, obligatiile cu termen de rambursare mai mic de 15 zile au fost singurele care au scazut, la 393 milioane lei, fata de 679 milioane lei in ianuarie. Totusi, fata de anul trecut, acestea consemneaza o usoara crestere, de la nivelul de 323 milioane lei in decembrie.

La sfarsitul lui februarie, numarul persoanelor fizice si juridice care aveau restante la creditele luate de la banci a urcat la 222.374, comparativ cu sfarsitul lui ianuarie, cand au fost inregistrati 214.601 de restantieri.

Astfel, dupa primele doua luni din an, circa 23% dintre clientii debitori ai bancilor aveau restante la imprumuturile mai mari de 20.000 lei.

Vezi cum arata Top 10 judete dupa restantele la credite la inceputul lui 2010

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri