Romanii au o problema de atitudine in ceea ce priveste perceperea efectelor crizei financiare. Daca la inceput au respins mental criza, acum au cazut in extrema in care vad negrul mai negru decat este in realitate, apreciaza Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
“Personal, cred ca Romania a intrat mai tarziu cu un an in criza decat celelate state mai dezvoltate, din cauza ca romanii au respins mental criza. Acum, romanii au cazut in extrema cealalta in care vad negrul mai negru decat este in realitate. Consider insa ca am atins punctul minim de scadere. Romania isi va reveni in semestrul al doilea, dar va fi o revenire foarte slaba. Cred ca in acest an vom avea o crestere undeva la 0%. Revenirea economiei de la -7% la 0% se va datora redresarii din SUA si a celorlalte motoare ale economiei mondiale, care a dus la o crestere a increderii, lucru vizibil in exporturi”, spune Croitoru.

Deficitul comercial al Romaniei s-a situat in februarie la 593,4 mil.euro, in scadere cu 31,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, pe fondul cresterii exporturilor, arata datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Exporturile Romaniei catre state din afara Uniunii Europene (UE) s-au ridicat la 645 mil. euro, cu 32,5% mai mult decat in februarie 2009, iar exporturile in restul statelor UE au crescut cu 20,1%, la 1,92 miliarde euro.

Pe langa exporturi, celelalte aspecte care ar trebui sa-i determine pe romani sa fie mai optimisti in privinta crizei financiare sunt investitiile straine directe preconizate pentru 2009, precum si redresarea situatiei economice din afara UE.

“Cei de la The Economist au scris recent ca investitiile straine pe care le va primi Romania in 2010 vor depasi 8 miliarde de euro. Nu stiu cat de curata a fost analiza lor, insa estimarile noastre privind investitiile straine directe indica un nivel de peste 6 miliarde de euro. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca este imposibil ca Romania sa iasa din criza de una singura. Vom iesi din criza atunci cand se va iesi din criza la nivel mondial”, considera Lucian Croitoru.

Investitiile straine directe in Romania s-au redus in 2009 cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,9 mld. euro, deficitul de cont curent fiind aproape in totalitate prin investitii directe ale nerezidentilor din Romania.

Consilierul lui Isarescu este de parere ca exista riscul ca din Romania sa inceapa sa iasa capital, nu doar sa intre, din cauza deteriorarii situatiei din Grecia.

“Romania se afla la o rascruce: fie capitalurile vor incepe sa reintre in tara, fie vor incepe iesiri de capitaluri din cauza situatiei din Grecia. Doamne fereste sa se deterioreze situatia din Spania la acelasi nivel cu cel din Grecia. Pentru ca in vreme ce Grecia reprezinta doar 2% din economia UE, Spania inseamna 20%”, precizeaza Croitoru.

O plasare a economiei la un nivel in jurul a 100% nu va reporni creditarea. Bancile vor incepe sa acorde din nou imprumuturi abia la 2-3 trimestre dupa revenirea pe crestere economica.

"Creditarea se va relua dupa ce economia va reveni pe crestere, la fel ca in Statele Unite. Mai este o problema, aceea ca bancile dispun de bani pentru credite, doar ca cererea nu exista pentru ca exista o temere legata de criza financiara”, spune consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

El mai spune ca cei care se asteapta ca guvernul sa intreprinda actiuni care sa grabeasca revenirea economiei se asteapta la “masuri de pomeni” si nu fac altceva decat sa puna o presiune inutila pe autoritati.

“Cei care preseaza Guvernul sa faca ceva pentru economie nu fac decat sa-si deterioreze finantele, pentru ca Guvernul nu poate face nimic. Aceste presiuni vor rezulta in masuri de pomeni”, subliniaza Croitoru.

Creditul neguvernamental a scazut in ianuarie cu 0,3% in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 199,2 mld. lei (48,3 mld. euro), ca urmare a contractiei soldului imprumuturilor in valuta si in lei ale rezidentilor, arata datele publicate de BNR la sfarsitul lui februarie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri